Το Pilates είναι μία από τις αγαπημένες μου ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά, αρμονικό και δυνατό σώμα αλλά και για αποσυμπίεση μετά από μια δύσκολη ημέρα.

Το Pilates το «ανακάλυψα» πριν από περίπου 15 χρόνια κι έκτοτε έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη της δημοτικότητάς του στην Ελλάδα, αλλά και την ίδια την εξέλιξη της προπόνησης: με κρεβάτι ή με ματ, με props ή με το βάρος του σώματος, στο σπίτι (ένεκα οι καραντίνες) ή στο στούντιο, το Pilates παραμένει στο πέρασμα των χρόνων η αγαπημένη μου άσκηση.

Αυτό όμως που διαπιστώνω με έκπληξη είναι ότι, παρά τα τόσα χρόνια παρουσίας αυτής της άσκησης και της μεγάλης δημοφιλίας της, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θεωρούν ότι το Pilates είναι για (μόνο) για μεγαλύτερους ανθρώπους και ότι δεν μπορείς να «χτίσεις» σώμα με αυτό. Η Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, είναι μία από τις πιο έμπειρες Pilates trainers στην Ελλάδα και απευθύνθηκα σε αυτήν για να μας λύσει τις απορίες και να ξεδιαλύνει τους μύθους από την πραγματικότητα.

Μύθος: Το Pilates είναι άσκηση για ηλικιωμένους

Αλήθεια: Το Pilates είναι πράγματι μια μορφή άσκησης που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Αυτό προκύπτει καθώς δεν έχει καθόλου αντενδείξεις, άρα ο ασκούμενος δεν έχει κανένα κίνδυνο τραυματισμού. Επιπλέον, εξασκεί την ισορροπία, που αποτελεί έναν κύριο παράγοντα ατυχημάτων για την «τρίτη ηλικία» και αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι εύκολο ή πως οι δυνατότητές του σταματούν εκεί, Το Pilates είναι μια μεθοδολογία που, στα χέρια ενός εξειδικευμένου καθηγητή Φυσικής Αγωγής, και βασισμένο στις αρχές της προοδευτικότητας και της προπονητικής, μπορεί να δουλευτεί σε όλα τα επίπεδα και για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Πρόκειται, μάλιστα, για μία άσκηση από την οποία μπορεί κανείς να δει τη διαφορά στο σώμα του ακόμα και από τον πρώτο μήνα προπονήσεων.

Μύθος: Το Pilates είναι μόνο για γυναίκες

Αλήθεια: Πρόκειται για έναν μύθο που ευτυχώς σιγά-σιγά καταρρίπτεται. Στα γυμναστήρια, θα δει κανείς πολλούς άντρες ασκούμενους, οι οποίοι δεν αλλάζουν το Pilates με τίποτα. Και με τα χρόνια το ποσοστό τους αυξάνεται. Άλλωστε ο ίδιος ο εμπνευστής της άσκησης αυτής, ο Joseph Pilates ήταν άντρας!

Μύθος: Το Pilates δεν είναι «αληθινή» γυμναστική

Αλήθεια: Το πιλάτες είναι από τις πιο «αληθινές» μορφές άσκησης. Βελτιώνει όλες τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης και προσφέρει βαθιά ενδυνάμωση. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι μεγάλοι αθλητές και χορευτές επιλέγουν να προσθέτουν το πιλάτες στις προπονήσεις τους. Βασική προϋπόθεση είναι πάντα ο προπονητής να έχει πτυχίο και εμπειρία για να μπορεί να χρησιμοποιήσει την μεθοδολογία ως προς τον στόχο του κάθε ασκούμενου.

Μύθος: Μόνο με το Pilates δεν θα δω αλλαγή στο σώμα μου

Αλήθεια: Είτε θέλεις ένα πιο δυνατό και σφιχτό σώμα, είτε επιθυμείς να μειώσεις το βάρος σου, μπορείς να δεις τεράστια αλλαγή με την μεθοδολογία του Pilates. Φυσικά, ανάλογα με τον στόχο του θα πρέπει ο κάθε ασκούμενος να προσαρμόσει το πόσες φορές την εβδομάδα κάνει και την προσπάθεια που καταβάλει κατά την διάρκεια της άσκησης. Ο κανόνας είναι απλός: όσο χρόνο και προσπάθεια βάζω, τόσο περισσότερο αποτέλεσμα θα πάρω!

Μύθος: Το Pilates είναι βαρετό

Αλήθεια: Δεν θεωρώ πως το pilates είναι βαρετό, αν και αυτό είναι κάτι υποκειμενικό. Έχει την βάση του σε τόσα αθλήματα και τα όργανα και τα props είναι τόσα πολλά που πραγματικά δεν πιστεύω πως μπορεί κανείς να βαρεθεί. Κι αν δεν είστε σίγουροι γι’ αυτό, μια δοκιμή θα σας πείσει.

Μύθος: Μπορούμε να κάνω και μόνοιμας Pilates στο σπίτι

Αλήθεια: Το βιώσαμε στην πανδημία και για κάποιους η άσκηση στο σπίτι εντάχθηκε στην καθημερινότητά τους. Αυτό που θα συμβούλευα είναι πως όταν κάνουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, το ιδανικό και το πιο ασφαλές είναι να υπάρχει η παρακολούθηση ειδικού.

Όμως αν για κάποιο λόγο αυτό δεν είναι εφικτό δεν χρειάζεται να σταματήσουμε για πάντα την γυμναστική. Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα των διαδικτυακών μαθημάτων που προσφέρει έναν έστω και εξ αποστάσεως έλεγχο από εξειδικευμένους προπονητές. Έτσι η προπόνηση συνεχίζεται όπως και τα οφέλη για το σώμα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

[mc4wp_form id="278"]