Κατά μέσο όρο κοιμόμαστε το 1/3 από το σύνολο των ετών της ζωής μας. Εντυπωσιακό; Πράγματι και γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε να περνάμε καλά όσο κοιμόμαστε, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Η στάση ύπνου, λοιπόν, μαρτυρά πολλά για την υγεία και τον χαρακτήρα μας κι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και τη γενικότερη διάθεσή μας. Για παράδειγμα, το γνωρίζατε πως η στάση ύπνου μπορεί να σχετίζεται με τους εφιάλτες; Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η σωστή στάση σώματος, για να κοιμόμαστε καλύτερα και τι σημαίνει η στάση ύπνου για εμάς.

Στάση ύπνου: Τι μαρτυρά για την υγεία μας και πότε την προστατεύει

Η κατάλληλη στάση ύπνου για έναν ποιοτικό ύπνο είναι αυτή που θα ξεκουράσει το σώμα μας, θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα και να κοιμηθούμε με περισσότερη διάρκεια σε ώρες. Η στάση που κοιμόμαστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνει και πολλά για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η στάση ύπνου που επιλέγουμε για χρόνια μπορεί να είναι η αιτία μυοσκελετικών ενοχλήσεων ή έντονου πόνου.
  • Η στάση που κοιμόμαστε, είναι ένα σημάδι για κάποιες σωματικές ενοχλήσεις που μπορεί να οφείλονται σε παθολογικά αίτια.
  • Η εμβρυϊκή στάση ύπνου διευκολύνει την αναπνοή κι ενδείκνυται για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κι επεισόδια άπνοιας ύπνου.
  • Ο ύπνος στα αριστερά θεωρείται πιο φιλικός για την καρδιά, γιατί βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
  • Η εμβρυϊκή στάση ύπνου δίνει συχνά τη λύση σε άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες για ροχαλητό, οσφυαλγία (πόνο στη μέση) κι αυχεναλγία (δηλαδή πόνο στον αυχένα). Ουσιαστικά βοηθάει τη σπονδυλική στήλη να διατηρεί τις φυσικές καμπύλες της και γι’ αυτό την επιλέγουν ασυναίσθητα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα υγείας.
  • Νευρολογικές ασθένειες όπως είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ προλαμβάνονται ή περιορίζονται με την κατάλληλη στάση ύπνου, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες από το Πανεπιστήμιο S.U.N.Y, Stony Brook των Η.Π.Α. Η ίδια έρευνα τονίζει ότι ο ύπνος στο πλάι βοηθάει στην καλύτερη απομάκρυνση επιβλαβών μεταβολικών ουσιών από τον εγκέφαλο.
  • Ο ύπνος μπρούμυτα, επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη κι επιδεινώνει τα υπάρχοντα ή υπό γενέσει μυοσκελετικά προβλήματα.
  • Ο ύπνος ανάσκελα επιτρέπει στη γλώσσα, εξαιτίας της βαρύτητας αλλά κι άλλων παραγόντων, να προκαλέσει απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει στο σύνδρομο της υπνικής άπνοιας. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί συχνό αίτιο κακής υγείας από τις διαταραχές στον ύπνο.

Η σωστή στάση ύπνου για ποιοτικότερο ύπνο

Ο ύπνος σε πλάγια θέση και συγκεκριμένα στα αριστερά ανακουφίζει από την καούρα και βοηθάει πολύ τα άτομα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ύπνος στην αριστερή πλευρά επιτρέπει στη βαρύτητα να ενθαρρύνει τις τροφές να μετακινηθούν ευκολότερα από το λεπτό στο παχύ έντερο κι άρα μάς βοηθάει στην πέψη. Παράλληλα, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ροχαλητού.

Στάση ύπνου: Ενδιαφέροντα Facts & Tips

  1. Ο ύπνος ανάσκελα δημιουργεί δυσκολίες στην αναπνοή. Αυτή η έλλειψη αέρα μπορεί να προκαλέσει έναν εφιάλτη.
  2. Η αλλαγή πλευράς όσο κοιμόμαστε, συμβάλλει ανά περίπτωση στον πιο ποιοτικό ύπνο.
  3. Η κατανάλωση γεύματος- ανεξαρτήτως στάσης ύπνου- μέσα στη νύχτα ή αργά το βράδυ πριν κοιμηθούμε, διακόπτει τον ύπνο λόγω της νυχτερινής εφίδρωσης και παλινδρόμησης οξέος που συμβαίνουν όσο το σώμα μας εργάζεται σκληρά για να διασπάσει την τροφή, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλό μας προκειμένου να παραμείνει δραστήριος.
  4. Αν θέλετε λιγότερες ρυτίδες, προτιμήστε να κοιμάστε ανάσκελα, ώστε το πρόσωπο να αναπνέει ομοιόμορφα.

[mc4wp_form id="278"]