Οι περισσότερες γυναίκες είναι αρνητικές στην προπόνηση με αντιστάσεις κι άλλες απλώς θεωρούν πως αφορά μόνο στον ανδρικό πληθυσμό. Πιστεύουν δηλαδή, λαθεμένα, ότι με τις ασκήσεις αντιστάσεων το σώμα θα θυμίζει ένα ανδρικό σώμα. Κι όμως. Οι ορμόνες και η φυσιολογία των γυναικών καθορίζουν τη δύναμη και τη μυϊκή ανάπτυξη. Αν δεν είστε επαγγελματίας bodybuilder, δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα, τα οφέλη της προπόνησης με αντιστάσεις είναι πολυάριθμα και για τις γυναίκες. Η συγκεκριμένη προπόνηση αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και ικανότητα, την ταχύτητα, αλλά και τη μυϊκή μάζα και οδηγεί σε βελτιωμένη σύσταση σώματος. Δεδομένου ότι αποκτάτε περισσότερη μυϊκή μάζα, ο μεταβολικός ρυθμός σας αυξάνεται, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αυξημένη μυϊκή δύναμη και ισχύς με τη σειρά τους κάνουν ευκολότερες τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η τακτική άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει, επίσης, τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, τραυματισμών, αρθρίτιδας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, έτσι ώστε τα οφέλη για την υγεία και μόνο θα πρέπει να είναι αρκετά για να ξεκινήσει κανείς προπόνηση με βάρη. Επιπλέον, αυξάνει την ισορροπία, τη σταθερότητα, τον συντονισμό και την ελαστικότητα.

Είναι σίγουρα λιγότερο συναρπαστικό να χρησιμοποιείτε τα ίδια τρία μηχανήματα (διάδρομο, ελλειπτικό και ποδήλατο) κάθε φορά που γυμνάζεστε, πράγμα που μπορεί εύκολα να συντρίψει το κίνητρο σας για άσκηση. Περιπλέξτε τα πράγματα, προσθέτοντας ένα ολόκληρο πρόγραμμα από ασκήσεις αντίστασης στη ρουτίνα σας και σίγουρα η οπτική σας απέναντι στην προπόνηση θα αλλάξει.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, με ένα δυνατό σώμα βελτιώνετε την αυτοεκτίμηση σας. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε προγράμματα με αντιστάσεις τρεις ημέρες την εβδομάδα, βελτίωσαν την εικόνα του σώματος τους περισσότερο από τις γυναίκες που περπατούσαν τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Σε άλλη μελέτη, ειδικοί δηλώνουν ότι υπάρχουν «υπέροχα στοιχεία», που συνηγορούν στο ότι η προπόνηση με ασκήσεις αντίστασης μπορεί να είναι μια προσβάσιμη εναλλακτική θεραπεία για τη βελτίωση του άγχους και της κατάθλιψης, όπως οι πιο καθιερωμένες θεραπείες, βελτιώνοντας παράλληλα και άλλες σημαντικές πτυχές της υγείας.

«Το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα και διαταραχές, για τα οποία η επιτυχής θεραπεία είναι περιορισμένη, είναι διαδεδομένα, προκαλώντας εξουθενωτική επιβάρυνση στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Dr Herring, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής Δραστηριότητας για την Υγεία, Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας και Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής και Υγείας στο UL. Και πρόσθεσε: «Τα οφέλη για την υγεία της προπόνησης με αντίσταση ή της άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης, που περιλαμβάνει άσκηση δύναμης ενάντια σε φορτίο επανειλημμένα με σκοπό τη δημιουργία μιας προπονητικής ανταπόκρισης, είναι καλά τεκμηριωμένα».

[mc4wp_form id="278"]