Τα αυτοάνοσα νοσήματα που αφορούν στο γαστρεντερικό σύστημα γίνονται σιγά σιγά πιο κατανοητά και μικραίνει ο χρόνος μέχρι τη σωστή διάγνωση.

Νέες γυναίκες σε παραγωγική ηλικία είναι το «target group» της νόσου του Crohn, μιας χρόνιας ασθένειας που επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα και προκαλεί συμπτώματα που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχει σημαντική εξέλιξη στις θεραπείες που βελτιώνουν τα συμπτώματα και την καθημερινότητα όσων πάσχουν. Η Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, ασθενής η ίδια, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα δεδομένα και να αναγνωρίσουμε συμπτώματα που μπορεί να μας αφορούν.

Τι είναι η νόσος του Crohn

H νόσος του Crohn είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του γαστρεντερικού συστήματος που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό, ενώ πολλές φορές προκαλείεξωεντερική προσβολή, δηλαδή συμπτώματα που σχετίζονται με τα μάτια, το δέρμα και τις αρθρώσεις. Η Νόσος του Crohn ανήκει στα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, ή εν συντομία ΙΦΝΕ, μαζί με την Ελκώδη Κολίτιδα.

Σε ποιες ηλικίες παρουσιάζεται;

Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ασθενών λαμβάνει διάγνωση σε νεαρή -και ιδιαίτερα παραγωγική- ηλικία. Ένα από τα «δύσκολα» πρόσωπα της νόσου είναι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα της ζωής τους, σε δυσανάλογο βαθμό ορισμένες φορές.

Ποια συμπτώματα θα με οδηγήσουν στον γιατρό;

Η Νόσος του Crohn συχνά κάνει την εμφάνισή της με διάρροιες, κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, κόπωση, ανορεξία, ενώ δεν λείπουν και οι εξωεντερικές εκδηλώσεις. Αυτά τα συμπτώματα όταν εμμένουν, θα πρέπει να δρουν ως «καμπανάκια» που θα μας οδηγήσουν σε ειδικό γαστρεντερολόγο.

Είναι εύκολη η διάγνωση;

Στα χέρια ενός ειδικού γαστρεντερολόγου, και αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να γίνει εύκολα, ωστόσο δε λείπουν οι περιπτώσεις στα οποία η διάγνωση είναι πιο δύσκολη και περίπλοκη. Και πάλι, όμως, με την κατάλληλη προσέγγιση μπορεί ο γιατρός να υποψιαστεί τη νόσο και τελικά να καταλήξει στη σωστή διάγνωση. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και σήμερα η σωστή διάγνωση καθυστερεί παρά το γεγονός πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και στους επαγγελματίες υγείας.

Πώς θα αλλάξει η ζωή μου μετά τη διάγνωση;

Η Νόσος του Crohn είναι μια νόσος με σημαντική επιβάρυνση στην καθημερινότητα του ασθενή, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής του και πολλές πτυχές της ζωής του, από τις διαπροσωπικές σχέσεις έως την εκπαίδευση και την εργασία. Φυσικά, όσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα του ασθενή τόσο επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό και η ζωή του.

Υπάρχει θεραπεία;

Σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο του Crohn, ωστόσο υπάρχουν πλέον αποτελεσματικά φάρμακα που τη διατηρούν σε ύφεση. Σε αυτό το κομμάτι έχουν γίνει κυριολεκτικά άλματα τα τελευταία έτη, προσφέροντας στους ασθενείς σήμερα μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με το παρελθόν. Οι επιλογές που έχουμε σήμερα προσφέρουν μακροχρόνια ύφεση της νόσου, προλαμβάνουν επιπλοκές από τη νόσο και βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια;

Για έγκυρες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – HELLESCC και την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου – ΕΟΜΙΦΝΕ, να αναζητήσετε πληροφορίες εκεί ή/και να επικοινωνήσετε στα στοιχεία επικοινωνίας που θα βρείτε και στις δύο ιστοσελίδες.

[mc4wp_form id="278"]