Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του. Έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για χιλιάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φαρμακευτικό βότανο. Έρευνα έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Το πιο σημαντικό είναι η κουρκουμίνη, η οποία είναι το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά. Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας αυτό το μπαχαρικό.

Ο κουρκουμάς περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες

Έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η περιεκτικότητα του κουρκουμά σε κουρκουμίνη είναι μόνο περίπου 1-6% κατά βάρος. Οι περισσότερες μελέτες για αυτό το βότανο χρησιμοποιούν εκχυλίσματα κουρκουμά που περιέχουν κυρίως την ίδια την κουρκουμίνη, με δόσεις που συνήθως ξεπερνούν το 1 γραμμάριο (g) την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να φτάσετε αυτά τα επίπεδα μόνο με τη χρήση κουρκουμά ως μπαχαρικό. Γι’ αυτό μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν συμπληρώματα.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Για να βιώσετε τις πλήρεις επιδράσεις της κουρκουμίνης, η βιοδιαθεσιμότητά της (ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας απορροφά μια ουσία) πρέπει να βελτιωθεί. Βοηθάει η κατανάλωσή του με μαύρο πιπέρι, που περιέχει πιπερίνη. Η πιπερίνη είναι μια φυσική ουσία που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%. Στην πραγματικότητα, τα καλύτερα συμπληρώματα κουρκουμίνης περιέχουν πιπερίνη και αυτό τα καθιστά σημαντικά πιο αποτελεσματικά.

Η κουρκουμίνη είναι επίσης λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι διασπάται και διαλύεται σε λίπος ή λάδι. Γι’ αυτό ίσως είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε συμπληρώματα κουρκουμίνης με ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά.

Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση

Η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, αν και απαιτούνται πολύ υψηλές δόσεις για την παραγωγή ιατρικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που παίζει ρόλο σε πολλές καταστάσεις υγείας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής είναι δυνητικά σημαντικό για την πρόληψη και τη βοήθεια αυτών των καταστάσεων.

Ο κουρκουμάς μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος

Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση. Περιλαμβάνει ελεύθερες ρίζες που τείνουν να αντιδρούν με σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες ή DNA. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής της δομής.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα και κύτταρα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των ελεύθερων ριζών και μπορεί να διεγείρει τη δράση άλλων αντιοξειδωτικών. Απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

Η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο

Ακόμη και στην ενήλικη ζωή, οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίσουν νέες συνδέσεις και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να αυξηθούν σε αριθμό. Ένας από τους κύριους οδηγούς αυτής της διαδικασίας είναι ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), ο οποίος παίζει ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση και μπορεί να βρεθεί σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το φαγητό, το ποτό και το σωματικό βάρος.

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα πρωτεΐνης BDNF, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν βρει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στον κόσμο. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές νόσους. Συγκεκριμένα, βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου ή της επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων σας. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι βασικός μοχλός της καρδιακής νόσου. Αυτό συμβαίνει όταν το ενδοθήλιό σας δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, την πήξη του αίματος και διάφορους άλλους παράγοντες.

Αρκετές άλλες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κουρκουμίνη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξείδωσης όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, που μπορεί να παίξει ρόλο στην καρδιακή νόσο.

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου φαίνεται να επηρεάζονται από τα συμπληρώματα κουρκουμίνης. Στην πραγματικότητα, η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως ευεργετικό βότανο στη θεραπεία του καρκίνου και έχει βρεθεί ότι πραγματικά επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, στη μείωση της αγγειογένεσης (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων σε όγκους), στη μείωση των μεταστάσεων (εξάπλωση του καρκίνου). Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου, ειδικά καρκίνων του πεπτικού συστήματος όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και αποτελεί το 70% περίπου των περιπτώσεων άνοιας. Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή και η οξειδωτική βλάβη παίζουν ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ και η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στα δύο.

Φυσικά και τα παραπάνω συμπεράσματα απαιτούν περισσότερη μελέτη και πειράματα.

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα ανταποκρίνονται καλά στα συμπληρώματα κουρκουμίνης

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, οι περισσότεροι από τους οποίους περιλαμβάνουν φλεγμονή στις αρθρώσεις. Σε μια μελέτη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, η κουρκουμίνη φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου από ένα φάρμακο και η έρευνα έχει επίσης βρει ότι η επίδρασή της είναι παρόμοια με αυτή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Σε μια άλλη μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη φάνηκε να βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με τη νόσο.

Σίγουρα, χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να καταλάβουμε εάν η κουρκουμίνη μπορεί πράγματι να αντικαταστήσει τέτοια φάρμακα, αλλά γνωρίζουμε πως σίγουρα καταπραΰνει.

Η κουρκουμίνη έχει οφέλη κατά της κατάθλιψης

Τα θετικά αποτελέσματά της στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν την ενίσχυση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου δηλαδή της σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τη μείωση της φλεγμονής και την ενθάρρυνση της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Αυτό υποδηλώνει ότι το μπαχαρικό μπορεί να είναι αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό.

Μια μελέτη σε ζώα του 2018, διαπίστωσε επίσης ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, αν και απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να επαληθευτεί αυτό.

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία

Εάν η κουρκουμίνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ, μπορεί να έχει οφέλη και για τη μακροζωία. Αυτό υποδηλώνει ότι η μπορεί να έχει δυνατότητες ως συμπλήρωμα αντιγήρανσης. Δεδομένου ότι η οξείδωση και η φλεγμονή πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη γήρανση, η κουρκουμίνη μπορεί να έχει αποτελέσματα που ξεπερνούν την απλή πρόληψη ασθενειών.

Είναι καλό να τρώμε κουρκουμά κάθε μέρα;

Δεδομένων των διαφόρων ευεργετικών ιδιοτήτων του κουρκουμά για την υγεία, δεν είναι κακή ιδέα να τον λαμβάνετε καθημερινά. Εάν εμμείνετε σε 12 g ή λιγότερο, δεν είναι πιθανό να εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή έμετο.

Ποιος δεν πρέπει να τρώει;

Άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν, άτομα που έχουν προβλήματα χοληδόχου κύστης ή νεφρών, άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, διαβήτη ή έλλειψη σιδήρου θα πρέπει να περιορίσουν τον κουρκουμά. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν ο κουρκουμάς θα αλληλεπιδράσει με οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε.

Συμπερασματικά, ο κουρκουμάς – και ιδιαίτερα η πιο δραστική του ένωση, η κουρκουμίνη – έχει πολλά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, όπως τη δυνατότητα βελτίωσης της υγείας της καρδιάς, πρόληψης του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου. Είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της αρθρίτιδας. Θα πρέπει να θυμόμαστε, πως ενώ αυτά τα οφέλη είναι πιθανά, είναι περιορισμένα αυτή τη στιγμή λόγω της σπάνιας βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]