Το αντηλιακό μπορεί να αποτρέψει το μαύρισμα σε κάποιο βαθμό, αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατό να αποκτήσετε ένα ελαφρύ μαύρισμα. Δεν υπάρχει αυτό που ακούμε συχνά να περιγράφεται ως ασφαλές μαύρισμα. Οι δερματολόγοι συνιστούν να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Η χρήση ενός αντηλιακού χημικής ή φυσικής βάσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ακτινών του ήλιου από το να προκαλέσουν φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος.

Πώς λειτουργεί το αντηλιακό

Το αντηλιακό λειτουργεί με δύο τρόπους: χημικό και φυσικό.

Αντηλιακό με χημική βάση

Τα δημοφιλή αντηλιακά με βάση τις χημικές ουσίες απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) και τις αλλοιώνουν πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε βλάβη. Παραδείγματα αντηλιακών με βάση τα χημικά περιλαμβάνουν οξυβενζόνη και οκτισαλικό.

Αντιηλιακό με φυσική βάση

Οι εκδόσεις με βάση τη φυσικά συστατικά, από την άλλη πλευρά, αντανακλούν και διασκορπίζουν τις ακτίνες UV μακριά από το δέρμα σας. Τα οξείδια ψευδαργύρου και τιτανίου είναι δύο παραδείγματα ανασταλτικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται σε φυσικά αντηλιακά. Αυτά τα συστατικά είναι γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή και αποτελεσματικά, από διάφορους οργανισμούς τροφίμων και φαρμάκων.

Ακτίνες UV

Ίσως πιο σημαντικό από την επιλογή μεταξύ χημικών και φυσικών αντηλιακών είναι να αναζητήσετε ένα που να προστατεύει από τους δύο επιβλαβείς τύπους ακτίνων UV. Αυτές ονομάζονται υπεριώδεις (UVA) και υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB).

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να φοράτε αδιάβροχο αντηλιακό, ειδικά όταν κάνετε ορισμένες δραστηριότητες που σας κάνουν να βρέχεστε είτε από το νερό είτε από τον ιδρώτα. Αυτό βοηθά να μην διαλυθεί το προϊόν από το δέρμα σας και το αφήσει εκτεθειμένο σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πώς λειτουργεί το μαύρισμα

Eίναι σημαντικό να θυμάστε ότι το αντηλιακό λειτουργεί ως φίλτρο. Δεν μπορεί να αποτρέψει την έκθεση του δέρματός σας στον ήλιο 100%. Έτσι, μπορείτε ακόμα να μαυρίσετε σε κάποιο επίπεδο.

Βραχυπρόθεσμα, το δέρμα σας ανταποκρίνεται στην έκθεση στον ήλιο. Ως αποτέλεσμα του ηλιακού εγκαύματος, το δέρμα σας προσαρμόζεται και αρχίζει να μαυρίζει. Το μαυρισμένο δέρμα είναι επίσης αποτέλεσμα της μελανίνης που απελευθερώνεται στις περιοχές που σας χτυπάει ο ήλιος.

Η σημασία του αντηλιακού

Ένα αντηλιακό γενικής χρήσης σημαίνει ότι το προϊόν προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA είναι μεγαλύτερες και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων. Οι ακτίνες UVB αποτελούνται από μικρότερα μήκη κύματος που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα και πιστεύεται ότι προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος.

Η χρήση αντηλιακού όχι μόνο προστατεύει από την άμεση έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλείται κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων, αλλά προστατεύει επίσης το δέρμα σας από την καθημερινή έκθεση. Είτε οδηγείτε στην πόλη, είτε περπατάτε για τη δουλειά σας, όποια εξωτερική δραστηριότητα και να κάνετε, εκτίθεστε στον ήλιο. Τουλάχιστον, θα πρέπει να φοράτε μια ενυδατική κρέμα με SPF στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος σας κάθε μέρα.

Ιδανικό SPF

Κάθε αντηλιακό περιέχει SPF. Το ιδανικό SPF σε ένα αντηλιακό εξαρτάται από το επίπεδο έκθεσής σας στον ήλιο. Τα καθημερινά αντηλιακά μπορεί να περιέχουν χαμηλότερο SPF, αλλά η άμεση έκθεση στον ήλιο απαιτεί υψηλότερο SPF.

Είναι πρώτα σημαντικό να κατανοήσουμε τι σημαίνουν οι αριθμοί SPF. Αναφέρονται στον χρόνο που χρειάζεται για να καεί το δέρμα σας χωρίς να φοράτε αντηλιακό, αντί να προσφέρουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας. Έτσι, για παράδειγμα, ένας δείκτης προστασίας SPF 30 σημαίνει ότι το δέρμα σας θα μπορούσε να πάρει 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί από ό,τι θα χρειαζόταν εάν το αφήνατε απροστάτευτο. Αυτό ισχύει, ωστόσο, μόνο εάν το εφαρμόσετε σωστά στη σωστή ποσότητα.

Ο δείκτης προστασίας SPF σημαίνει επίσης ότι ένα ορισμένο ποσοστό των ακτινών UVB που οφείλονται για τη γήρανση του δέρματος, εξακολουθεί να επιτρέπεται να διεισδύουν στο δέρμα. Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, το 3% των ακτινών UVB μπορεί να εισέλθει στο δέρμα σας με SPF 30 και το 2% με SPF 50. Αυτός είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε ακόμα να μαυρίσετε ενώ φοράτε αντηλιακό.

Για την καλύτερη προστασία, συνιστάται να επιλέγετε ένα αδιάβροχο αντηλιακό που έχει τουλάχιστον SPF 30 ή μεγαλύτερο. Εάν πρόκειται να βρίσκεστε στο άμεσο ηλιακό φως για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως όταν κολυμπάτε ή παίζετε αθλήματα, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε υψηλότερο SPF, όπως SPF 50 ή SPF 100, και να το εφαρμόζετε ξανά και ξανά.

Πότε να μιλήσετε με έναν δερματολόγο

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με έναν δερματολόγο για το ακριβές SPF που πρέπει να χρησιμοποιείτε. Μπορεί ακόμη και να προτείνουν την προσαρμογή του SPF για συγκεκριμένες περιόδους του έτους, ανάλογα με το που μένετε. Τα μεγαλύτερα υψόμετρα μπορούν να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Συχνές ερωτήσεις

Το αντηλιακό θα σας εμποδίσει να μαυρίσετε;

Το αντηλιακό δεν προστατεύει πλήρως το δέρμα σας από τις ακτίνες UV, επομένως το αντηλιακό μπορεί να μην αποτρέψει πλήρως το μαύρισμα. Αυτό καθιστά άλλα προστατευτικά μέτρα, όπως καπέλα και ρούχα, καθώς και την επανεφαρμογή του αντηλιακού σας τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

Είναι δυνατόν να μαυρίσεις με ασφάλεια;

Καμία ποσότητα μαυρίσματος δεν θεωρείται «ασφαλής». Όσο περισσότερο μαυρίζετε σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξετε κάποια ασθένεια. Οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε αντηλιακό SPF 30 κάθε μέρα. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να έχετε μια μαυρισμένη εμφάνιση, αλλά χωρίς τον κίνδυνο της απροστάτευτης έκθεσης στον ήλιο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε προϊόντα μαυρίσματος.

Θυμηθείτε τι γράψαμε για τη διατήρηση του μαυρίσματος εδώ https://www.fortuno.gr/2024/06/25/diatiro-to-mavrisma-mou-kai-makria-apo-ti-thalassa/.

Μπορεί το αντηλιακό να εμποδίσει την πρόσληψη βιταμίνης D;

Ναι, το αντηλιακό μπορεί να μειώσει την ποσότητα βιταμίνης D που μπορεί να απορροφήσετε φυσικά από τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, αντί για μαύρισμα, η American Academy of Dermatology Association (AAD) συνιστά να λαμβάνετε βιταμίνη D από τη διατροφή σας. Τα ψάρια, οι κρόκοι αυγών, οι εμπλουτισμένοι χυμοί και το γάλα είναι όλα καλές πηγές.

Αντί για συμπέρασμα, ανατρέξτε στη σημασία του να φοράμε αντηλιακό εδώ https://www.fortuno.gr/2024/06/14/antiliako-o-chrysos-kanonas-tis-antigiransis/.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]