Καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, οι οργανώσεις διάσωσης και τα καταφύγια ζώων λαμβάνουν προφυλάξεις για να προστατεύσουν τα ζώα που στεγάζουν και να βοηθήσουν τα αδέσποτα. Για μια αδέσποτη γάτα ή σκύλο, ένα κύμα καύσωνα μπορεί να μετατρέψει ακόμη και τις σταθερές συνθήκες σε θανατηφόρες. Για τα κατοικίδια, η κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονεί η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου και στην πρόληψη της υπερφόρτωσης των ήδη πιεσμένων ομάδων απόκρισης.

Γνωρίστε τα σημάδια

Τα περισσότερα κατοικίδια, ακόμη και οι γάτες εσωτερικού/εξωτερικού χώρου, μπορούν εύκολα να κρατηθούν μέσα τις πιο ζεστές μέρες. Αλλά κυρίως για τα σκυλιά αυτό δεν είναι επιλογή. Τα σκυλιά μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν μέσα σε 10 λεπτά και ειδικά τα σκυλιά με κοντή μύτη, όπως μπόξερ, μπουλντόγκ και γαλλικά μπουλντόγκ. Τα πρώιμα σημάδια θερμικής εξάντλησης στους σκύλους περιλαμβάνουν ερυθρότητα γύρω από τα μάτια και σκουρόχρωμα ούλα και γλώσσα, συχνά σε βαθύ σκούρο κόκκινο ή μοβ (τα ούλα που είναι πολύ χλωμά, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σημάδι θερμικής εξάντλησης). Τα υπερβολικά σάλια ή λαχάνιασμα είναι ένα άλλο βασικό σημάδι.

Αλλάξτε τη ρουτίνα της βόλτας σας

Οι βόλτες θα πρέπει να περιοριστούν όσο έχει ζέστη έξω. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και οι βόλτες περιορίζονται σε 15 λεπτά τη φορά κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα. Εξίσου σημαντική είναι η ώρα της ημέρας. Εάν κάνει πολύ ζέστη για να περπατήσετε εσείς άνετα, ο σκύλος σας πιθανότατα περνάει ακόμα πιο δύσκολα.

Εάν ζείτε σε μια πόλη χωρίς γρασίδι για να περπατήσετε, σκεφτείτε να επενδύσετε σε μποτάκια για να προστατέψετε τα μαξιλάρια των ποδιών του σκύλου σας από την καυτή άσφαλτο.

Βγάλτε άφθονο νερό

Στα καταφύγια, τα σκυλιά έχουν άμεση πρόσβαση στο νερό για πιτσίλισμα και κολύμπι. Μάλιστα, οι εθελοντές και το προσωπικό ξαναγεμίζουν τακτικά τις πισίνες με δροσερό νερό και ακόμη και πάγο, διασφαλίζοντας ότι οι μόνιμοι σκύλοι έχουν πάντα έναν εύκολο τρόπο να δροσίζονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ένας σωλήνας, ένας εκτοξευτήρας ή ακόμα και μερικοί κάδοι μπορούν να κάνουν εξαιρετική δουλειά παρέχοντας την ίδια ανακούφιση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Όπως και με τους ανθρώπους, το πόσιμο νερό είναι η πιο σημαντική λύση για τα ζώα που παλεύουν με τη ζέστη. Είναι επίσης ο ευκολότερος πόρος για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα στην περιοχή σας. Κρατήστε άφθονο δροσερό νερό διαθέσιμο για τα κατοικίδια ζώα ενώ βρίσκεστε έξω και αν έχετε ζώα που τριγυρνούν στη γειτονιά σας, σκεφτείτε να τους βάζετε μπολ — ιδιαίτερα πλαστικά. Αν τους δίνετε νερό σε μεταλλικά μπολ στον ήλιο, αυτό το μέταλλο θα ζεσταθεί ακριβώς όπως αν ήταν σε μια εστία κουζίνας. Φροντίστε να τα βάζετε σε σκιερά μέρη όπου σίγουρα θα βρίσκουν καταφύγιο τα αδέσποτα.

Έχετε πάντα τον νου σας στον δρόμο για τα αδέσποτα όταν τα θερμόμετρα αγγίζουν υψηλές θερμοκρασίες. Και στο σπίτι, ανοίξτε το air condition καθώς αν εσείς ζεσταίνεστε πολύ, φανταστείτε τι περνάνε τα πιο μακρύτριχα ζωάκια.

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

[mc4wp_form id="278"]