Οι τρεις αυτοί άνθρωποι ανήκουν στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού με λεύκη, μια αυτοάνοση πάθηση που πρέπει πια, το 2024, να αποστιγματιστεί.

Δεν είναι ότι φοβάται κανείς ότι θα «κολλήσει» λεύκη. Γνωρίζουμε -οι περισσότεροι, τουλάχιστον- ότι η αυτή η δερματοπάθεια δεν είναι μεταδοτική. Είναι όμως η (ανθρώπινη;) αδυναμία μας, που μας κάνει να «κολλάμε» και να κοιτάζουμε αδιάκριτα τα σημάδια της στο δέρμα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτό το αυτοάνοσο νόσημα. Οι οποίοι δεν είναι και λίγοι: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη χώρα μας οι ασθενείς φτάνουν τους 100.000 καθώς στατιστικά η νόσος εκδηλώνεται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Και παρότι η λεύκη δεν είναι επικίνδυνη, η ψυχολογική της επίδραση μπορεί να είναι πολύ σημαντική.

Διάσημοι με λεύκη

Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένας από τους πρώτους που μίλησε για την πάθησή του το μακρινό 1993, ενώ περίπου δύο χρόνια πριν η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Αθηναΐς Νέγκα εμφανίστηκε με ρούχα που δεν κάλυπταν τα σημάδια της λεύκης στο σώμα της. Ο τραγουδιστής Κωστής Μαραβέγιας και η ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαππα ανήκουν επίσης στους εκπροσώπους της ελληνικής showbiz, που δεν υποκύπτουν στα ταμπού, ενώ στον Καναδά, η Winnie Harlow, εκτός από το modelling, έχει γίνει spokeperson για τους ανθρώπους με λεύκη.

Τι είναι η λεύκη

Η λεύκη είναι μια επίκτητη αυτοάνοση δερματοπάθεια, που χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό του δέρματος σε κάποια σημεία του σώματος και του προσώπου, προκαλώντας λευκές ή ροδαλές κηλίδες. Τα συχνότερα σημεία όπου εντοπίζονται τα σημάδια της λεύκης είναι η ράχη των χεριών, το πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, όπως στην περίπτωση της Harlow, τον λαιμό, τις μασχάλες και σε περιοχές τριβής και πίεσης (αγκώνες, γόνατα, ραχιαία επιφάνεια ποδιών, πλευρά). Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάζονται  συνήθως πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισης της λεύκης είναι η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η γενετική ευαισθησία και το περιβαλλοντικό στρες ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχει μια οικογενειακή προδιάθεση, αφού περίπου το 20% των ασθενών έχει τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με λεύκη.

Είναι η λεύκη πάθηση που απειλεί την υγεία των ασθενών;

Όχι, η λεύκη επηρεάζει μόνο εξωτερικά το δέρμα καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, στα μελανοκύτταρα μιας περιοχής, οδηγώντας στον αποχρωματισμό της. Παρότι όμως δεν θεωρείται απειλητική για την υγεία, η λεύκη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση, την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

3 συχνοί μύθοι και παρανοήσεις για τη λεύκη

Η λεύκη εμφανίζεται περισσότερο στους έγχρωμους

Η λεύκη εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε ανθρώπους κάθε τόνου δέρματος, απλά όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το δέρμα, τόσο πιο εμφανής είναι.

Μπορεί κάποιος να πάθει λεύκη από το στρες

Το στρες από μόνο του δεν προκαλεί λεύκη, ανήκει όμως στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Στα γνωστά αίτια της λεύκης ανήκει η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού -που μπορεί να σχετίζεται με το στρες- και η κληρονομικότητα.

Οι άνθρωποι με λεύκη κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του δέρματος

Εδώ ισχύει το αντίθετο απ’ ότι θα νόμιζε κανείς, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό του καρκίνου του δέρματος, λόγω της έκθεσης στον ήλιο, ήταν χαμηλότερο σε άτομα με λεύκη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν απαιτείται προσοχή και προφύλαξη κατά την έκθεση στον ήλιο.

Υπάρχει θεραπεία για τη λεύκη;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι μέχρι τώρα οι θεραπείες που υπάρχουν δεν είναι αυτό που θα ήθελαν οι δερματολόγοι και οι ασθενείς. Μιλώντας σχετικά και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Λεύκη στις 25 Ιουνίου, ο Δρ. Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) σχολίασε πως, «η ανταπόκριση στις μέχρι σήμερα υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι ικανοποιητική, γιατί επιτυγχάνεται μερική αποκατάσταση του χρώματος στο πάσχον δέρμα. Τα νέα θεραπευτικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της λεύκης με υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης, γεγονός που μας δίνει σημαντικότατη αισιοδοξία για το μέλλον».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Δρ. Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Α΄ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» η οποία μιλώντας για τη λεύκη σημείωσε ότι, «οι ασθενείς με λεύκη αναφέρουν σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής τους από τη νόσο. Η λεύκη επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους, τη συναισθηματική τους κατάσταση και την ψυχική τους υγεία. Η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη απαντώνται πολύ συχνά στους ασθενείς με λεύκη. Ο στιγματισμός, οι διαταραχές του ύπνου, η δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και η τάση περιορισμού των δραστηριοτήτων αναφέρονται πολύ συχνά από τους ασθενείς. Η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, στους νέους σε ηλικία ασθενείς και σε ασθενείς με εκτεταμένη νόσο ή νόσο σε ορατά σημεία του δέρματος. Οι νέες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο αναμένεται να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την επιβάρυνση αυτή».

[mc4wp_form id="278"]