Η έμπνευση της Ηοlly Waddington για τα βραβευμένα με Όσκαρ κοστούμια της ταινίας «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου ήταν ένας πίνακας του ΄Εγκον Σίλε. Κι από εκεί προέκυψε η χρωματική της παλέτα. «Τα ρούχα έπρεπε να αλλάζουν μαζί με την ηρωίδα», είπε η ενδυματολόγος, το βράδυ που παρέλαβε το βραβείο της.
Βασίστηκε μεν σε βικτωριανά ρούχα, αλλά δεν συμπεριέλαβε στα κοστούμια της ταινίας κορσέδες, ώστε να έχουν οι γυναικείοι χαρακτήρες της μεγαλύτερη ελευθερία. «Η κίνηση της Μπέλλα είναι όπως εκείνη ενός πολύ μικρού παιδιού. Χωρίς κανόνες, ανεξέλεγκτη. Υπάρχει αυτή η χορογραφία που σκέφτηκε η Έμα, που δεν θα έβγαινε με κορσέ, θα τον είχε σκίσει και θα τον είχε πετάξει στο πάτωμα»!, έχει χαρακτηριστικά δηλώσει.
Δώδεκα χειροποίητα κοστούμια της Holly Waddington, που ζωντάνεψαν και φορέθηκαν από την Emma Stone, τον Willem Dafoe, τον Mark Ruffalo, τον Ramy Youssef και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ταινίας φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολισμού (Κουμπάρη 1) έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024. Όσοι βρεθούν στην Αθήνα θα έχουν έτσι την ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά, λίγο καιρό μετά την έκθεσή τους στο Barbican Centre του Λονδίνου.
Η έκθεση μάς δίνει τη δυνατότητα να περιεργαστούμε όσα μας διέφυγαν βλέποντας την ταινία, στοιχεία που καταγράφουν την εξέλιξη του χαρακτήρα της ηρωίδας. Ανάμεσά τους έξι από τα κοστούμια που έγιναν σήμα κατατεθέν της Bella Baxter, που ερμήνευσε μοναδικά η βραβευμένη με Όσκαρ Έμα Στόουν, όπως το κίτρινο ανάλαφρο σορτς συνδυασμένο με λευκά μποτάκια, με το οποίο εμφανίστηκε στους δρόμους της Λισαβόνας ή το λευκό σύνολο της κρουαζιέρας με τα ανάλαφρα βολάν και μανίκια, που θυμίζουν κλόουν, αλλά και το μοτίβο των φουσκωμένων μανικιών, που άλλοτε το σχήμα τους θυμίζει βάρος στους ώμους και άλλοτε φτερά στα χέρια της πρωταγωνίστριας.
Τον ενθουσιασμό και την ευγνωμοσύνη της γι’ αυτή την «όμορφη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, που δίνει ένα νέο πλαίσιο» στην παρουσίαση των κοστουμιών της, εξέφρασε η ενδυματολόγος Χόλι Γουάντινγκτον. Η ίδια μίλησε και για τη συνεργασία της με τον Έλληνα σκηνοθέτη, έναν «δημιουργικό και απελευθερωτικό άνθρωπο», ο οποίος δεν της έβαλε κανέναν περιορισμό για τα κοστούμια. «Ήθελε απλώς να ανταποκρίνονται στην ιστορία με τον δικό τους τρόπο», επεσήμανε.
Βασισμένο στο αναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Άλασντερ Γκρέι – το οποίο μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Γιώργος Λάνθιμος, ο βραβευμένος σκηνοθέτης των «The Favourite» (Η Ευνοούμενη) και «The Lobster» (Ο Αστακός) – το «Poor Things» εξιστορεί τη φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter, μιας νέας γυναίκας που επαναφέρει στη ζωή ο ευφυέστατος και ανορθόδοξος επιστήμονας Δρ. Godwin Baxter. Ανυπομονώντας να μάθει και να βιώσει όλα όσα έχει να προσφέρει η ζωή, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn, έναν επιδέξιο και διεφθαρμένο δικηγόρο, σε μια τρελή περιπέτεια ανά τις ηπείρους. Απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις της εποχής της, η Bella αφοσιώνεται στον σκοπό της, να αποτελέσει πρότυπο για την ισότητα και την απελευθέρωση.
Την έκθεση επιμελήθηκε η ίδια η ενδυματολόγος και συντόνισε εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, η επιμελήτρια και ενδυματολόγος, Ξένια Πολίτου, μαζί με την Μαρία Σαρρή, υπεύθυνη εκθέσεων του μουσείου, ενώ τον σχεδιασμό ανέλαβε ο Παύλος Θανόπουλος.
Info
Έκθεση «Poor Things: Τα κοστούμια», Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Κουμπάρη 1, Αθήνα
12 Ιουνίου – 29 Σεπτεμβρίου 2024