Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί λέμε «τυρί» όταν τραβάμε αναμνηστικές φωτογραφίες; Είναι μια ιδιόμορφη παράδοση που υπάρχει εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ποια είναι όμως η προέλευσή της;
Ας κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στις πρώτες μέρες της φωτογραφίας κι ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε πώς ήταν. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1826 από τον Joseph Nicéphore Niépce και χρειάστηκαν οκτώ ώρες για να δημιουργηθεί! Σωστά, οκτώ ώρες! Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς κάποιος θα μπορούσε να καθίσει ακίνητος για τόσο πολύ, αλλά αυτό ακριβώς έπρεπε να κάνουν οι άνθρωποι.
Αρχικά, η φωτογραφία ήταν μια περίπλοκη εργασία. Ο εξοπλισμός ήταν ογκώδης και η διαδικασία έπρεπε να είναι πιο γρήγορη. Οι κάμερες απαιτούσαν μεγάλο χρόνο έκθεσης, που σημαίνει ότι το πρόσωπο της κάθε φωτογραφίας έπρεπε να παραμείνει ακίνητο για αρκετά λεπτά. Αυτό οδήγησε σε πολλά επίσημα πορτρέτα καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μείνουν ακίνητοι σε μία πόζα. Κανείς δεν χαμογελούσε στην κάμερα τότε γιατί έπρεπε να κάθεται τόσο ακίνητος που το χαμόγελο δεν ήταν καν επιλογή.
Μπορείτε να φανταστείτε να κάθεστε ακίνητοι για οκτώ ώρες, χωρίς να κινήσετε ούτε έναν μυ, για να τραβήξετε τη φωτογραφία σας; Παρά τις προκλήσεις, οι άνθρωποι συνέχισαν να επιδιώκουν την τέχνη της φωτογραφίας και με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία βελτιώθηκε, καθιστώντας την πιο προσιτή στον μέσο άνθρωπο.
Γρήγορα στη δεκαετία του 1900, η φωτογραφία έγινε πιο προσιτή στον μέσο άνθρωπο. Με την άνοδο του στιγμιότυπου, ο κόσμος άρχισε να χαλαρώνει και να διασκεδάζει με τις φωτογραφίες του. Καθώς οι κάμερες έγιναν πιο φορητές και πιο εύχρηστες, οι άνθρωποι άρχισαν να βγάζουν πιο ειλικρινείς και αυθόρμητες λήψεις. Αυτή η νέα προσέγγιση στη φωτογραφία οδήγησε στη χρήση διαφορετικών φράσεων για να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν στις φωτογραφίες.
Η πρώτη γνωστή χρήση του «τυρί» ως φωτογραφικό βοήθημα ήταν σε ένα τεύχος του 1943 του «The Oxford English Dictionary». Η καταχώριση για το «τυρί» περιλάμβανε τη φράση «χρησιμοποιείται από τους φωτογράφους για να κάνει ένα άτομο να φαίνεται ευχάριστο, φυσικό κ.λπ.». Γιατί όμως «τυρί» συγκεκριμένα;
Ενώ το «τυρί» είναι η πιο κοινή φράση που χρησιμοποιείται για να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν, άλλοι όροι έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1800, οι άνθρωποι έλεγαν «δαμάσκηνα». Στη δεκαετία του 1920, οι φωτογράφοι ζητούσαν από τους ανθρώπους να πουν «ουίσκι», καθώς πίστευαν ότι ο ήχος «wh» (ουι) βοηθούσε στη δημιουργία ενός χαμόγελου. Στη δεκαετία του 1930, οι άνθρωποι άρχισαν να λένε «τυρί και κράκερ», το οποίο τελικά συντομεύτηκε σε «τυρί». Αποδεικνύεται ότι το «τυρί» είναι η τέλεια λέξη για να κάνεις τους ανθρώπους να χαμογελούν. Το να πείτε «τυρί» τεντώνει φυσικά το στόμα σας σε ένα χαμόγελο και ο ήχος «ch» (τυ) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τα δόντια σας να φαίνονται.
Είναι ενδιαφέρον ότι διαφορετικοί πολιτισμοί και γλώσσες χρησιμοποιούν άλλες φράσεις για να κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν στις φωτογραφίες. Για παράδειγμα, στα ισπανικά, λένε «patata» (πατάτα)» και στα κορεατικά, «kimchi». Στα κινέζικα, “茄子” (qiézi) σημαίνει «μελιτζάνα». Στη Γαλλία, οι άνθρωποι λένε «ouistiti», που σημαίνει «μικρός πίθηκος», ενώ στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι λένε «nisshin», που σημαίνει «ηλιοφάνεια». Στα αραβικά, οι άνθρωποι λένε «yassar», που σημαίνει «ευκολία». Στα ελληνικά έχουμε υιοθετήσει το «τυρί» και μάλιστα χρησιμοποιούμε και την αγγλική λέξη, μιας και όταν προφέρουμε αυτές τις λέξεις το στόμα παίρνει το σχήμα ενός χαμόγελου.
Είτε ποζάρετε για ένα επίσημο πορτρέτο είτε τραβάτε μια γρήγορη selfie με φίλους, οι λέξεις που λέτε όταν τραβάτε μια φωτογραφία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εικόνα που προκύπτει. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά στην κάμερα, γιατί να μην πειραματιστείτε με διαφορετικά μηνύματα και να δείτε τι είδους αντιδράσεις μπορείτε να προκαλέσετε; Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε, να θυμάστε πάντα ότι η φωτογραφία έχει να κάνει με την καταγραφή αναμνήσεων και τη διασκέδαση.
Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.