Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έλεγε ότι αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν, η ανθρωπότητα δεν θα είχε περισσότερα από τέσσερα χρόνια ζωής. Και πόσο δίκιο είχε.
Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός των μελισσών έχει μειωθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι μια στις τρεις μπουκιές φαγητού που τρώμε είναι από καλλιέργεια, που έχει επικονιαστεί από μέλισσες. Ολόκληρη η ύπαρξη του ίδιου του φυτικού βασιλείου απειλείται από τη ραγδαία μείωσή τους, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PloS One.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βοηθήσουμε τις μέλισσες και τα άλλα είδη, ξεκινώντας από τον μικρόκοσμό μας. Απλά.
- Φυτεύουμε λουλούδια φιλικά στους επικονιαστές.
- Δημιουργούμε γωνιές για να μπορούν να φωλιάσουν. Μπορούμε να το κάνουμε με παλέτες ξύλου ή δέματα από μπαμπού
- Αποφεύγουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, ειδικά συστημικά εντομοκτόνα, όπως τα νεονικοτινοειδή.
- Προτιμούμε τα οργανικά. Επιλέγοντας βιολογικά τρόφιμα όχι μόνο τρεφόμαστε πιο υγιεινά, αλλά είναι πιο υγιεινό για τους επικονιαστές και το περιβάλλον.
- Δραστηριοποιούμαστε στην κοινότητά μας. Υποστηρίζουμε τους τοπικούς μελισσοκόμους αγοράζοντας το μέλι τους.
Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως, που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται κι αυτές. Καρποί, όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Χωρίς τις καλλιέργειες αυτές, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής, αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.
*Πληροφορίες: Εναλλακτική δράση, Greenpeace