Τα αυγά και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Ο κίνδυνος να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση πολλαπλασιάζεται τις πολύ ζεστές μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε αυτό το θρεπτικό φαγητό, αλλά μάλλον ότι πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί όταν το μαγειρεύετε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιος πρέπει να είναι σχολαστικός με τον χειρισμό και την υγιεινή των τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, χρειάζεται να ληφθούν ακόμη περισσότερες προφυλάξεις, καθώς η ζέστη ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των μικροβίων , γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Σε αυτό προστίθεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο συνηθισμένο να τρώμε σε εξωτερικούς χώρους, είτε στην παραλία, είτε στην εξοχή, και τείνουμε να χαλαρώνουμε, παραμελώντας έτσι κάποια μέτρα υγιεινής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το αυγό είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα και μπορεί πανεύκολα να μολυνθεί, κυρίως από τη σαλμονέλα, που ευθύνεται για τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις στη χώρα μας.

Ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αποφυγή αυτού του τύπου δηλητηρίασης βαρύνει τον καθένα από εμάς ως καταναλωτές, επομένως δεν μπορούμε να αμελήσουμε να λάβουμε προφυλάξεις όταν πρόκειται να εγγυηθούμε τη μέγιστη ασφάλεια κατά τη συντήρηση και το χειρισμό των αυγών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν και τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι συνήθως σχετικά ήπια (πυρετός, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, πονοκέφαλος) και ότι γενικά όσοι την υποφέρουν αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε καμία θεραπεία, σίγουρα μια τροφική δηλητηρίαση είναι ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα ωστόσο, στην περίπτωση ηλικιωμένων, μικρών παιδιών ή ατόμων με κάποια παθολογία, η αφυδάτωση που προκαλείται από τη νόσο μπορεί να είναι σοβαρή έως και θανατηφόρα.

Ελέγξτε τα αυγά πριν τα αγοράσετε

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα αυγά έχουν ολόκληρο κέλυφος, χωρίς ρωγμές ή σπασίματα μέσα από τα οποία μπορεί να εισχωρήσει κρυφά οποιοσδήποτε μικροοργανισμός και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εσωτερικού. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μόνο αυγά που έχουν καθαρό κέλυφος. Ένα βρώμικο κέλυφος μπορεί να περιέχει μικρόβια και να μολύνει το εσωτερικό του αυγού καθώς και άλλα τρόφιμα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με αυτό.

Διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο

Ακόμα κι αν τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου στο σούπερ μάρκετ, μόλις φτάσετε στο σπίτι πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για τρόφιμα που είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας και κυρίως στη μετάβαση από το κρύο στη ζέστη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπύκνωση νερού στο κέλυφος και αυτή η υγρασία διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και τη διάσπαση του προστατευτικού φραγμού που παρέχει το κέλυφος, το οποίο ευνοεί την είσοδο πιθανών μικροοργανισμών.

Από την άλλη, τα αυγά δεν πρέπει να τοποθετούνται στην πόρτα του ψυγείου αλλά στα κεντρικά ράφια όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και στην αρχική τους συσκευασία. Αυτό βοηθά να διατηρούνται σε ξηρό και δροσερό χώρο και ακόμα δυσχεραίνει τη διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα τρόφιμα.

Δεν είναι απαραίτητο να τα πλύνετε

Το εσωτερικό του αυγού προστατεύεται από το κέλυφος και την επιδερμίδα τα οποία λειτουργούν ως φυσικός φραγμός. Εάν βραχούν, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, διακυβεύεται η ακεραιότητά τους, διευκολύνοντας την είσοδο μικροβίων και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε κάθε περίπτωση, αν πλυθούν, πρέπει να καταναλωθούν αμέσως μετά.

Προσοχή όταν τα σπάτε

Είναι πολύ συνηθισμένο να σπάσετε το αυγό στο ίδιο δοχείο που θα χρησιμοποιηθεί για να το χτυπήσετε, ωστόσο, το σωστό είναι να το κάνετε σε διαφορετικό για να μην πέσουν κομμάτια του κελύφους στο δοχείο και μολύνουν το εσωτερικό του αυγού.

Για τον ίδιο λόγο, αν θέλετε να ξεχωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι, δεν πρέπει να το κάνετε με το ίδιο το κέλυφος, αλλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή ενός μπολ.

Μόλις σπάσει το αυγό, πρέπει να ελέγξετε ότι δεν μυρίζει περίεργα και ότι το ασπράδι είναι διάφανο. Διαφορετικά, μπορεί να είναι σημάδι παρουσίας και πολλαπλασιασμού βακτηρίων.

Μαγειρέψτε στη σωστή θερμοκρασία

Είναι απαραίτητο να μαγειρεύετε αυγά στην ελάχιστη θερμοκρασία των 70º-75°C, καθώς αυτή είναι επαρκής για να καταστρέψει τα βακτήρια της σαλμονέλας. Επιπλέον, αυτή η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται για τουλάχιστον δύο λεπτά για να επιτραπεί η επίτευξη της εν λόγω θερμοκρασίας σε όλο το φαγητό. Μια καλή ένδειξη ότι έχουν επιτευχθεί αυτοί οι βαθμοί είναι ότι το αυγό είναι πηγμένο, αφού ο κρόκος και το ασπράδι πήζουν κάτω από 70º.

Αν προτιμάτε τηγανητά αυγά με κρόκο μπορούν να μαγειρευτούν στην ίδια θερμοκρασία, αλλά πρέπει να τηρείτε τη μέγιστη υγιεινή κατά την προετοιμασία και να καταναλώνετε αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Βραστά αυγά

Για να εξοικονομήσετε χρόνο, συνηθίζετε να μαγειρεύετε περισσότερα και να τα διατηρείτε στο ψυγείο. Δεν υπάρχει πρόβλημα να το κάνετε με αυτόν τον τρόπο, εφόσον τηρούνται οι χρόνοι αποθήκευσης: αν αφήσετε τα βραστά αυγά στο κέλυφος, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Αν έχουν ξεφλουδιστεί, πρέπει να καταναλωθούν την ίδια μέρα και να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι τότε.

Αποφύγετε τη διασταυρωμένη μόλυνση

Αυτό συμβαίνει όταν το φαγητό έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια (είτε πρόκειται για άλλο τρόφιμο, είτε για μαγειρικό σκεύος, είτε για τα δικά σας χέρια) που έχει παθογόνους μικροοργανισμούς. Για να αποτραπεί τέτοια διασταυρούμενη μόλυνση, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα όπως τα εξής:

  • Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν μαγειρέψετε και χειριστείτε τα τρόφιμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειες εργασίας και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις σανίδες κοπής και τις πετσέτες κουζίνας, καθώς αποτελούν μεγάλες και συχνές πηγές μόλυνσης. Όταν πρόκειται για σανίδες, το ιδανικό είναι να έχετε διαφορετική για κάθε είδος φαγητού και να μην χρησιμοποιείτε ποτέ την ίδια σανίδα για να κόβετε μαγειρευτά και ωμά φαγητά. Και όσον αφορά τις πετσέτες ή τα πανιά κουζίνας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας.
  • Στο ψυγείο, τα ωμά τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται χωριστά από τα μαγειρεμένα και τα τελευταία θα πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστά δοχεία.

Πικνίκ

Αν θέλετε να πάρετε ένα πιάτο φτιαγμένο με αυγά σε ένα πικνίκ, στην πισίνα, στην παραλία… πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αυγό είναι εντελώς ψημένο και ότι διατηρείται συνεχώς στο ψυγείο. Για αυτό, είναι πολύ χρήσιμα φορητά ψυγεία με κρύα μπλοκ. Κατά τη χρήση τους, είναι σημαντικό τα δοχεία που τοποθετούνται σε αυτό να είναι πολύ καθαρά ώστε να μην μολύνουν το εσωτερικό, να είναι κρύα τα πιάτα πριν τα τοποθετήσετε εκεί και στη συνέχεια προσπαθήστε να διατηρήσετε το ψυγείο σε σκιά ή σε δροσερό μέρος.

Με πληροφορίες από την ισπανική έκδοση Elle.

[mc4wp_form id="278"]