Τα φυτά εσωτερικού χώρου, εκτός από τα γνωστά πλεονεκτήματα που έχουν, τα τελευταία χρόνια αποτελούν και διακοσμητική τάση. Έτσι, όλο και περισσότεροι λάτρεις του πράσινου νοιάζονται να τοποθετούν φυτά στο σαλόνι, την κουζίνα, σε επαγγελματικούς χώρους, χώρους εστίασης, αίθουσες αναμονής.

Πολύ συχνά, οι εσωτερικοί χώροι είναι περιορισμένοι και έτσι η εγκατάσταση των φυτών είναι εφικτή πάνω σε ράφια, πάγκους ή βοηθητικά τραπεζάκια. Ακόμα κι έτσι, με την επιλογή των σωστών φυτών, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό.

Πιλέα, φυτό εσωτερικού χώρου για διακόσμηση σε ράφια

Το γένος Pilea περιλαμβάνει γύρω στα 600-700 είδη φυτών, πολλά από τα οποία καλλιεργούνται για το ιδιαίτερα καλλωπιστικό τους φύλλωμα. Γενικά, είναι φυτά που δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και αγαπούν την υγρασία. Για το λόγο αυτό, αρκετά είδη πιλέας είναι κατάλληλα και για terrarium (P. involucrata, P. repens). Πολλά από τα φυτά του γένους Pilea είναι τοξικά για τα κατοικίδια και χρειάζεται προσοχή. Τρία από τα πιο χαρακτηριστικά είδη πιλέας είναι τα Pilea mollis, P. cadierei και P. peperomioide

Pilea mollis: Έχει πολύ συμπαγή ανάπτυξη και σε ύψος φτάνει τα 30 εκατοστά περίπου. Τα φύλλα του έχουν πολύ τρυφερή εμφάνιση, ζωηρό πράσινο χρώμα, οβάλ σχήμα και ανάγλυφη επιφάνεια με έντονες νευρώσεις. Αναπτύσσεται καλά σε σκιερά σημεία. χρειάζεται υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση που πρέπει όμως να παραμένει υγρό.

Pilea cadierei ή αλουμινόχορτο: Είναι γνωστό και σαν watermelon pilea. Σε ύψος φτάνει τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα της έχουν σκούρο πράσινο χρώμα με μεγάλες ασημένιες κηλίδες που ακολουθούν το ανάγλυφο της επιφάνειας των φύλλων. Αναπτύσσεται σε σημεία χωρίς άμεσο ηλιακό φως και χρειάζεται συχνό πότισμα.

Pilea peperomioides ή chinese money plant: Ίσως ο πιο μοντέρνος εκπρόσωπος του γένους Pilea είναι γνωστό και με τα ονόματα UFO plant και pancake plant. Τα φύλλα του είναι στρογγυλά και αναπτύσσονται σε μακριούς μίσχους. Έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, λεία επιφάνεια και δερματώδη υφή. Δεν θέλει άμεσο ηλιακό φως αλλά ούτε και σκοτεινό σημείο. Χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά υποφέρει όταν το υπόστρωμα κατακρατά υπερβολική υγρασία.

Πεπερόμια, φυτό εσωτερικού χώρου με διακοσμητικούς καρπούς

Το γένος Peperomia περιλαμβάνει πάνω από 1000 είδη φυτών, που ζουν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Πολλά από αυτά έχουν προσαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα και καλλιεργούνται σαν φυτά εσωτερικού χώρου εξαιτίας του ωραίου φυλλώματος που διαθέτουν.

Peperomia obtusifolia: Έχει συμπαγή, ορθόκλαδη ανάπτυξη και ύψος μέχρι 25-30 εκατοστά περίπου. Τα φύλλα του είναι οβάλ, έχουν δερματώδη υφή, γυαλιστερή επιφάνεια και σκούρο πράσινο χρώμα. Υπάρχουν και ποικιλίες με πανασέ φύλλωμα. Τα άνθη του είναι μικρά και εμφανίζονται πολλά μαζί σε ευθυτενείς σπάδικες. Είναι φυτό που αγαπά την ατμοσφαιρική υγρασία, δεν χρειάζεται όμως πολύ πότισμα και αντέχει στα σχετικά ξηρά εδάφη. Το πότισμα πρέπει να γίνεται όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Χρειάζεται μέτριο φωτισμό και δεν πρέπει να δέχεται άμεσο ηλιακό φως.

Peperomia caperata: Έχει επίσης συμπαγή ανάπτυξη. Τα φύλλα του φυτού είναι καρδιόσχημα, με ανάγλυφη επιφάνεια και έντονες νευρώσεις. Το χρώμα τους είναι γκριζοπράσινο με κοκκινωπές πινελιές. Ανθίζει και αυτό από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Τα άνθη είναι επίσης μικρά και αναπτύσσονται σε σπάδικες από τη βάση του φυτού. Υπάρχουν ποικιλίες με διαφορετικό χρώμα ακόμα και σχήμα φύλλων. Χρειάζεται τις ίδιες φροντίδες με το P. obtusifolia.

Peperomia argyreia: Αναπτύσσεται σε λίγο μικρότερο ύψος από τα προηγούμενα είδη και χρειάζεται τις ίδιες φροντίδες. Τα φύλλα του έχουν οβάλ σχήμα που καταλήγει σε μικρή μύτη και αναπτύσσονται πάνω σε κόκκινο-καφέ μίσχους. Το χρώμα τους είναι πράσινο με μεγάλες ασημένιες καμπυλωτές ρίγες.
Peperomia rotundifolia, Peperomia prostrata: Είδη με κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Τα μικρά δερματώδη φύλλα του αναπτύσσονται σε βλαστούς με μήκος μέχρι 30 εκατοστά περίπου. Το χρώμα του φυλλώματος είναι ζωηρό πράσινο ή ανοιχτό πράσινο με λευκές/ κρεμ κηλίδες. Έχουν τις ίδιες ανάγκες σε φως με τα προηγούμενα είδη αλλά χρειάζονται λίγο περισσότερο πότισμα.

Φιττόνια, για εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση

Το γένος Fittonia περιλαμβάνει ποώδη φυτά των τροπικών δασών. Οι πιο πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται σαν φυτά εσωτερικού χώρου ανήκουν στο είδος F. albivenis. Είναι φυτά με χαμηλής ανάπτυξης που αγαπούν την υγρασία. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται σε συνθέσεις φυτών εσωτερικού χώρου αλλά και σε terrarium. Είναι φυτά με πυκνή βλάστηση και ύψος μέχρι 15-20 εκατοστά. Τα φύλλα τους είναι πράσινα με έχουν έντονες νευρώσεις και χρωματιστές νευρώσεις. Υπάρχουν ποικιλίες με λευκές, ροζ ή κόκκινες νευρώσεις ενώ σε κάποιες από αυτές οι νευρώσεις είναι τόσο έντονες που τελικά το πράσινο χρώμα του φύλλου φαίνεται μόνο στην περιφέρειά του. Επίσης υπάρχουν και ποικιλίες με σγουρά φύλλα. Οι φιττόνιες αναπτύσσονται καλά σε φωτεινά σημεία αλλά όχι με άμεσο ηλιακό φως. Το υπόστρωμά τους πρέπει να παραμένει πάντα ελαφρά υγρό.

Καλαγχόη, κλασικό φυτό για διακόσμηση

Οι καλαγχόες είναι παχύφυτα της οικογένειας Crasulaceae. Στο γένος Kalanchoe κατατάσσονται 125 είδη τροπικών φυτών. Στις συνθήκες της χώρας μας η καλαγχόη χρησιμοποιείται σαν φυτό εσωτερικού χώρου αλλά συχνά αναπτύσσεται σε γλάστρες στο μπαλκόνι και τον κήπο. Το πιο διαδεδομένο είδος καλαγχόης είναι το Kalanchoe blossfeldiana ποικιλία του οποίου είναι και η καλαγχόη καλαντίβα. Ιδιαίτερα δημοφιλής ποικιλία για το φύλλωμα και την ανθοφορία της.

Kalanchoe blossfeldiana “Calandiva”: Σε ύψος συνήθως φτάνει στα 20-30 εκατοστά.Τα φύλλα είναι μεγάλα, σαρκώδη, με σκούρο πράσινο χρώμα και κυμματοειδή περιφέρεια. Ανθίζει σε συμπαγείς ταξιανθίες που αναπτύσσονται από τις μασχάλες των φύλλων. Τα άνθη είναι μικρά αλλά εντυπωσιακά. Έχουν λευκό, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα και παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο φυτό.

Τιλάντσια
Το γένος Tillandsia περιλαμβάνει 650 περίπου είδη φυτών της οικογένειας Bromeliaceae. Τα φυτά του γένους Tillandsia είναι γνωστά και σαν αερόφυτα καθώς δεν αναπτύσσονται στο χώμα (Πράσινη διακόσμηση με αερόφυτα). Αρκετά από αυτά έχουν ένα υποτυπώδες ριζικό σύστημα και αναπτύσσονται χωρίς υπόστρωμα. Τα υπόλοιπα είναι επίφυτα και καλλιεργούνται σε υποστρώματα χωρίς χώμα όπως ο φλοιός πεύκου. Από τα πιο διαδεδομένα είδη είναι το Tillandsia cyanea που παρόλο που είναι επίφυτο προσαρμόζεται και σε εδαφικό υπόστρωμα.

Tillandsia cyanea: Σε ύψος μπορεί να φτάσεις μέχρι 50 εκατοστά περίπου. Τα φύλλα αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού με τη μορφή ροζέτας. Είναι λογχοειδή, μακρόστενα και με ανοιχτό πράσινο χρώμα. Από το κέντρο της ροζέτας των φύλλων αναπτύσσεται το ανθικό στέλεχος. Στην κορυφή του στελέχους δημιουργείται ένα χαρακτηριστικός σχηματισμός από βράκτια φύλλα με ροζ χρώμα. Η καλλωπιστική αξία του φυτού οφείλεται κυρίως σε αυτό τον σχηματισμό που παραμένει στο φυτό μέχρι και για έξι μήνες. Το φυτό ανθίζει το καλοκαίρι. Παράγει λίγα άνθη που εμφανίζονται ανάμεσα στα βράκτια φύλλα και έχουν μωβ χρώμα. Η τιλάντσια δεν θέλει άμεσο ηλιακό φως αλλά πρέπει να τοποθετείται σε φωτεινή θέση. Το πότισμα πρέπει να γίνεται όταν το υπόστρωμα έχει στραγγίξει καλά αλλά πριν ξεραθεί εντελώς.

Νερτάρα, Nertera granadensis

Είναι γνωστό και σαν βρύα κοραλλιών ή English baby tears. Πολύ ιδιαίτερο, ντελικάτο, μικροσκοπικό αλλά και δύσκολο στη συντήρησή του φυτό εσωτερικού χώρου. H Νερτάτα είναι φυτό εδαφοκαλυπτικό και σε ύψος αναπτύσσεται λίγα μόλις εκατοστά πάνω από το έδαφος. Έχει στρογγυλή ανάπτυξη και η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στους μικρούς στρογγυλούς καρπούς που σχεδόν καλύπτουν το φύλλωμα.

Οι καρποί εμφανίζονται στο φυτό τον Αύγουστο και παραμένουν σχεδόν για όλο το χειμώνα. το χρώμα των καρπών μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί με το πορτοκαλί να υπερισχύει στις προτιμήσεις του κοινού. Η νεράρα είναι ιδιαίτερα δύσκολο φυτό καθώς απαιτεί καλά φωτιζόμενες θέσεις που δεν δέχονται άμεσα το ηλιακό φως και θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 20οC. Έχει μέτριες ανάγκες σε νερό αλλά το πότισμα πρέπει να γίνεται με βύθιση του φυτού στο νερό. Συνήθως η Νερτάρα χρησιμοποιείται σαν εποχιακό φυτό εσωτερικού χώρου και σίγουρα δεν προτείνεται σε αρχάριους.

Με πληροφορίες από: gardenguide.gr

[mc4wp_form id="278"]