Πολλοί διατροφολόγοι επιμένουν πως το πιο σημαντικό για να αποκτήσουμε μια σωστή διατροφή είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το φαγητό. Υπάρχουν ειδικοί λοιπόν που προτείνουν μαζί με κάποια διατροφή να ορίσουμε εκ νέου τη σχέση μας με την τροφή μας. Φυσικά μόνο εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες σας και μάλιστα κάθε δίαιτα που ακολουθείτε είναι φτιαγμένη σύμφωνα με αυτές. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συμβουλές για να αγαπήσετε το φαγητό που καταναλώνετε και κατ’ επέκταση να μάθετε να σας φροντίζετε πάντα και για πάντα.

Αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να κάνετε διατροφή

Πολλές φορές νομίζουμε ότι ξέρουμε και δεν είναι πάντα έτσι. Οι απαντήσεις μπορεί να ποικίλουν και κάποιες από αυτές είναι: για λόγους υγείας, γιατί είναι το σωστό ή μου το είπε ο γιατρός μου. Αυτό δεν είναι αρκετό κίνητρο για τη διατήρηση ποιοτικών συνηθειών και μακροπρόθεσμα.

Γιατί θέλετε να χάσετε βάρος; Θα πετύχετε αυτό που πιστεύετε ότι θα πετύχετε μέσω της απώλειας βάρους; Ξανασκεφτείτε και προσπαθήστε να βρείτε ένα «γιατί» που θα είναι αρκετό για όταν το χρειάζεστε. Προσαρμόστε το εάν είναι απαραίτητο, γιατί τα κίνητρα μπορούν να αλλάξουν καθώς προχωράτε.

Σταματήστε να βλέπετε τις τροφές ως καλές και κακές

Αν πάλι πιστεύεις ότι υπάρχουν καλύτερες τροφές από άλλες, και ότι υπάρχουν κάποιες που σας κάνουν κακό άνθρωπο, τότε ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε. Δεν εννοούμε να καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα όλη την ημέρα. Απλώς, η αναφορά σε αυτά τα τρόφιμα ως «σκουπίδια» ή «δηλητήριο» δεν σας βοηθά καθόλου.

Αλλάξτε και αρχίστε να τα ονομάζετε «λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα» ή «φαγητά αναψυχής» και θα καταλάβετε τη διαφορά.

Να είστε ρεαλιστές και να προσαρμοστείτε

Επειδή η σχέση μας με το σώμα και το φαγητό καθορίζεται από τόσους πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και ο καθένας έχει διαφορετικό τραύμα, αναγνωρίστε το δικό σας. Μην καθοδηγείστε από αυτό που λειτουργεί για τους άλλους ανθρώπους κι επειδή εσείς δεν το πετυχαίνετε σημαίνει πως αποτυγχάνετε. Κάντε την έρευνά σας και αναζητήστε έμπνευση, αλλά εφαρμόστε αυτό που σας ταιριάζει μονάχα σε εσάς, όχι σε άλλους. Αναθεωρήστε και αναρωτηθείτε αν έχει σημασία η εικόνα μας ή η υγεία μας.


Φέρτε το αίσθημα της ευχαρίστησης στο τραπέζι

Το αν υπάρχει ή όχι ευχαρίστηση στη ζωή σας είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για το αν θα μπορέσετε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα έναν τρόπο ζωής ή μια συνήθεια. Ως άνθρωποι χρειαζόμαστε ευχαρίστηση για να επιβιώσουμε. Συμπεριλάβετε, λοιπόν, τροφές που σας αρέσουν, που σας ικανοποιούν, σας θυμίζουν τα παιδικά σας χρόνια ή που απλά λαχταράτε.

Κάντε τη δοκιμή σας και βρείτε αυτό που ταιριάζει στην ψυχή σας και τη νοοτροπία σας. Θα δείτε πως μόλις αλλάξει η σχέση σας με το φαγητό, θα πετύχετε και τον σκοπό σας για το σώμα μας.

Να τρώτε καλά και να σας φροντίζετε!

Με πληροφορίες από την ισπανική έκδοση Elle.

[mc4wp_form id="278"]