Δεν είναι από τους ξηρούς καρπούς που θα βγάλουμε στο τραπέζι με τις μπύρες, αλλά αξίζει τον κόπο να τους εντάξουμε στα σνακ μας.

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι θρεπτικοί, αλλά αν έπρεπε να βγάλουμε ένα top 3, τα brazil nuts -ή βραζιλιάνικα καρύδια ελληνιστί- θα ανέβαιναν στο βάθρο του νικητή! Τα brazil nuts έχουν απαλή βουτυρένια γεύση και είναι πιο μεγάλα από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Γιατί όμως ξεχωρίζουν;

Brazilnuts για ανεβασμένη διάθεση

Τα βραζιλιάνικα καρύδια περιέχουν μία αναπάντεχα μεγάλη ποσότητα σεληνίου, ενός όχι τόσο γνωστού μετάλλου, που μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεσή μας. Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του συνολικά και στην ενίσχυση των διανοητικών λειτουργιών και της διάθεσης πιο συγκεκριμένα.

Μελέτη με πάνω από 7.000 συμμετέχοντες διερεύνησε τη σχέση ανάμεσα στο σελήνιο και την πεσμένη διάθεση. Το συμπέρασμα ήταν πως η επάρκεια σε σελήνιο συνδέεται αρνητικά με τον σχετικό κίνδυνο για μετρίου βαθμού κατάθλιψη, παρότι ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν έχει «ξεκλειδώσει». (Εντάξει, οι ερευνητές το θέτουν λίγο παραπάνω επιστημονικά, αλλά σε ελεύθερη μετάφραση μπορούμε να πούμε ότι τα υγιή επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό συμβάλλουν ώστε να έχουμε καλύτερη διάθεση!)

Δεν αγαπάτε τα βραζιλιάνικα καρύδια; Σημειώστε ότι υπάρχουν κι άλλες καλές πηγές σεληνίου όπως είναι η γαλοπούλα, ο ηλιόσπορος, το κοτόπουλο και τα αβγά.

Πόσα Brazilian nuts να τρώμε για να έχουμε τα οφέλη τους;

Πέρα από τη διάθεση, το σελήνιο έχει βρεθεί ότι ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και αλληλοεπιδρώντας με τις πρωτεΐνες στον οργανισμό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο για την ποσότητα που χρειάζεται, το σελήνιο ανήκει στα ιχνοστοιχεία, οπότε αρκούν πολύ μικρές ποσότητες για να έχει επάρκεια ο οργανισμός – σε γενικές  γραμμές η πρόσληψη 55mcg την ημέρα είναι αρκετή. Αρκεί δηλαδή ένα και μόνο βραζιλιάνικο καρύδι για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αφού ένα κανονικού μεγέθους μπορεί να περιέχει έως και 91mcg σεληνίου.

Τέλος, τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το ασβέστιο. Είναι επίσης καλή πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την όραση ενώ μας προσφέρουν πολλές ακόμη βιταμίνες, από Α, C και Ε, θιαμίνη, φυλικό οξύ και νιασίνη.

Πόσα βραζιλιάνικα καρύδια μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

«Η κατανάλωσή τους δεν είναι ελεύθερη καθώς το σελήνιο που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα. Έως 3 brazilnutsτην ημέρα είναι η επιτρεπόμενη ποσότητα και αυτά επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας», απαντά η Ρένα Γάλλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος.

[mc4wp_form id="278"]