Η πρώτη Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής θα φιλοξενηθεί το 2024 στη Σαντορίνη. Με συνολική διάρκεια πέντε μηνών και με έμπνευση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, στα νότια του νησιού όπου έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια μιας προϊστορικής πόλης μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, το BCK (Biennale of Contemporary Keramics) θα φιλοξενήσει είκοσι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που κλήθηκαν μέσω μιας ανοιχτής πρόσκλησης να εμπνευστούν, να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους. Τα έργα που θα επιλέξει μια διεθνής ομάδα ειδικών θα αντλήσουν έμπνευση από τα ευρήματα στον οικισμό του Ακρωτηρίου, με κύριο υλικό τον πηλό και θα εκτεθούν κοντά στην πηγή έμπνευσης. Ένα πρόγραμμα εργαστηρίων και διαλέξεων θα συνοδεύει την έκθεση και θα ολοκληρωθεί με μια δημοσίευση.

Επιπλέον, ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από καταξιωμένους καλλιτέχνες, επιμελητές και επαγγελματίες επέλεξε τη βραχεία λίστα και μετά την εγκατάσταση των έργων τέχνης, θα ψηφίσει για τη βράβευση των έργων τριών συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Γιατί στη Σαντορίνη και γιατί στο Ακρωτήρι;

Το Ακρωτήρι είναι το στολίδι της Σαντορίνης. Ο οικισμός ήταν ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου κατά τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος π.Χ.). Ήταν μια πολυπληθής πόλη με αξιοθαύμαστη κοινωνική οργάνωση, δημόσιους δρόμους και πολυώροφα κτίρια. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τα παλαιότερα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στην Ελλάδα, διακοσμούσαν σχεδόν όλα τα κτιριακά συγκροτήματα, παρέχοντας μέσα από τον αφηγηματικό τους χαρακτήρα πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνία του Ακρωτηρίου. Τα διάφορα εισαγόμενα υλικά και αντικείμενα αποδεικνύουν τις σχέσεις και την επικοινωνία του Ακρωτηρίου με τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο, και τη Συρία.

Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν 5.000 κεραμικά αγγεία διαφόρων τύπων και μεγεθών, εργαλεία, ειδώλια, τελετουργικά αντικείμενα και έπιπλα, που μαρτυρούν τη μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού.

Επιπλέον, σήμερα η παγκόσμια επιρροή της Σαντορίνης την καθιστά ιδανικό πρώτο προορισμό για το Big Blue Dot και εξαιρετικό μέσο για τη διάδοση της τοπικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Τέλος, το νησί διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά των έργων και τη φιλοξενία επισκεπτών και καλλιτεχνών και είναι εύκολα προσβάσιμο με πλοίο και αεροπλάνο.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τη διάρκεια της έκθεσης εδώ https://bigbluedot.art/bck-2024/.

[mc4wp_form id="278"]