Τα νύχια μας αντικατοπτρίζουν τη γενική υγεία μας και γι’ αυτό και η σωστή φροντίδα τους είναι τόσο σημαντική. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολόγων, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθούμε τακτικά ώστε να έχουμε πάντα υγιή και περιποιημένα νύχια και στα πάνω και στα κάτω άκρα για να μην επισκεπτόμαστε τόσο συχνά τα κέντρα αισθητικής και τους δερματολόγους.

  • Κρατήστε τα νύχια σας καθαρά και στεγνά συνέχεια μέσα στη μέρα.
  • Κόψτε τα νύχια ευθεία χρησιμοποιώντας κοφτερό ψαλίδι νυχιών. Στρογγυλέψτε ελαφρά τα νύχια στις άκρες. Αν μπορείτε να κάνετε το σχήμα τους τετράγωνο, τότε ακόμα καλύτερα, καθώς τα τετράγωνα νύχια είναι πιο ανθεκτικά.
  • Μην δαγκώνετε τα νύχια και μην αφαιρείτε την επιδερμίδα γύρω από αυτά. Κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει το νύχι. Αν σας είναι συνήθεια να τρώτε τα νύχια σας, υπάρχει και πάλι λύση. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε κάποιο θεραπευτικό λάδι νυχιών ώστε να σας ενοχλεί η γεύση όταν τα δαγκώνετε, ή κάποιο προϊόν θεραπείας νυχιών με χρώμα ή χωρίς.
  • Μην χρησιμοποιείτε τα νύχια σας ως εργαλείο ποτέ, μην ανοίγετε με αυτά κουτάκια αναψυκτικών γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βλάψετε το νύχι και το δέρμα σας.
  • Κόψτε τα νύχια των ποδιών τακτικά. Κρατώντας τα πάντα κοντά θα αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού όταν φοράτε κλειστό παπούτσι.
  • Όταν τα νύχια των ποδιών είναι παχιά και δύσκολο να κοπούν, μουλιάστε τα πόδια σας σε ζεστό αλμυρό νερό. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά μισό λίτρο νερού και μουλιάστε για πέντε έως δέκα λεπτά.
  • Αποφύγετε το “σκάψιμο” των νυχιών που μεγαλώνουν προς τα μέσα, ειδικά εάν είναι μολυσμένα και επώδυνα. Εάν πάσχετε από ένα νύχι που μεγαλώνει προς τα μέσα, δείτε έναν δερματολόγο για θεραπεία.
  • Φορέστε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά. Επίσης, εναλλάξτε το ζευγάρι παπούτσια που φοράτε κάθε μέρα.
  • Φορέστε σαγιονάρες στην πισίνα και στα δημόσια ντους. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων που προκαλούνται από έναν μύκητα που μπορεί να μπει στα νύχια των ποδιών σας.

Ολοκληρώνοντας, εάν τα νύχια σας αλλάξουν, πρηστούν ή πονάνε, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, επειδή αυτά μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών προβλημάτων. Εάν έχετε διαβήτη ή κακή κυκλοφορία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία για τυχόν προβλήματα νυχιών. Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη φροντίδα των νυχιών σας, επισκεφθείτε πάντα τον γιατρό σας που θα σας διαφωτίσει πιο συγκεκριμένα.

Με πληροφορίες από την Αμερικανική Ένωση Δερματολόγων

[mc4wp_form id="278"]