Όλοι έχουμε μεγάλες και επίπονες μέρες και κουβαλάμε το άγχος και στην επιστροφή στο σπίτι μας. Όλοι προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να το καταπολεμήσουμε και να κοιμηθούμε τελικά ήρεμα και ξεκούραστα. Υπάρχει ένας πάρα πολύ απλός τρόπος εκεί έξω: βάλτε το αγαπημένο σας ή κάποιο τραγούδι με γρήγορο ρυθμό και απλά κινηθείτε!

«Το πιο σημαντικό είναι να συνδεθούμε με το σώμα μας και τις αισθήσεις που έχουν προκύψει», εξηγούν οι ψυχολόγοι. Όπως συμβαίνει στα ζώα στην άγρια φύση που όταν τρέμουν απελευθερώνεται όλη η ενέργεια από την αυξημένη αδρεναλίνη που κυλάει μέσα τους, έτσι ακριβώς λειτουργεί και στους ανθρώπους», συμπληρώνουν. Παράγουμε αδρεναλίνη και κορτιζόλη, η οποία προετοιμάζει το σώμα για μάχη, φυγή ή πάγωμα, και αν δεν καταναλώσουμε την ενέργεια, αυτή αποθηκεύεται.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς δε βρισκόμαστε σε κάποια ζούγκλα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο και απλά βιώνουμε το άγχος μας και τη συσσώρευση ενέργειας ενώ απλά καθόμαστε σε ένα γραφείο, μεγάλο μέρος της επιπλέον κορτιζόλης και αδρεναλίνης παραμένει σε αυτό, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε και κινούμαστε. Κάποια μορφή κίνησης ή τρέμουλου είναι ένας καλός τρόπος για να απελευθερωθείτε – συνήθως οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεκινήσουμε να κινούμαστε σε χαλαρό ρυθμό και στη συνέχεια να δούμε πώς επηρεάζεται το σώμα μας. Σε συνδυασμό με την αναπνοή, μπορεί να μας βοηθήσει να επανέλθουμε σε μια πιο ήρεμη κατάσταση μιας και θα έχουμε απελευθερώσει έτσι ένα μέρος συσσωρευμένης ενέργειας.

Υπάρχει ένας όρος, ο όρος jiggling, που είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν εκπαιδευτές αναπνοής και yoga, οι οποίοι προτείνουν να ξαπλώσουμε και να αρχίσουμε να κουνιόμαστε σε αυτή τη στάση. Μπορείτε να δείτε πολλά βίντεο στο Tik Tok με οδηγίες για αυτή τη μέθοδο. Σχεδιασμένη για να ηρεμεί ένα υπερδιεγερμένο νευρικό σύστημα, αυτή η κουνιστή κίνηση παρέχει βαθιά πίεση στις αρθρώσεις, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων διέγερσης, προωθώντας μια πιο ισορροπημένη και ήρεμη κατάσταση. Νιώθουμε ένταση και σφίξιμο προσπαθώντας να συγκρατήσουμε τα πολλά συναισθήματά μας και το λίκνισμα ουσιαστικά απελευθερώνει έναν καταρράκτη ενδορφινών, βοηθώντας μας να μετατοπιστούμε σε μια πιο χαλαρή κατάσταση.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξαπλώσετε στο πάτωμα και να συνδεθείτε με το σώμα σας, στη συνέχεια πιέστε απαλά τις φτέρνες σας στο έδαφος μέχρι τα γόνατά σας να λυγίσουν λίγο και οι γάμπες και οι μηροί σας να απομακρυνθούν από το πάτωμα. Αρχίστε να κουνάτε τις φτέρνες σας στο πάτωμα, προς τα πίσω και προς τα εμπρός, αφήνοντας την κίνηση να κινήσει το σώμα σας έως το κεφάλι. Πέντε με δέκα λεπτά αρκούν. Απελευθερώνεται με αυτό τον τρόπο ένα κύμα χημικών ουσιών στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο, αναιρώντας έτσι τη ζημιά που προκαλείται από το άγχος. Γι’ αυτό και οι γονείς κουνάνε τα παιδιά τους ελαφρά για να τα ηρεμήσουν ή να τα κοιμίσουν.

Πώς θα το κουνήσετε; Σε πρώτη φάση, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το σώμα σας σαν ζελέ και να αφήσετε την κίνηση να ταξιδέψει μέσα από κάθε μέρος του, όπως μπορείτε. Θα αισθανθείτε περίεργα στην αρχή, αλλά λειτουργεί. Μπορείτε επίσης να περάσετε χρόνο χορεύοντας ή χοροπηδώντας ακούγοντας μουσική, η οποία είναι μια άλλη βασική δραστηριότητα που συνιστούν οι ειδικοί. Άλλοι, συνιστούν επίσης γιόγκα (στάσεις ανοίγματος ισχίου, ειδικότερα) και TRE, επίσης γνωστή ως άσκηση απελευθέρωσης τραύματος, παραδείγματα των οποίων μπορείτε να βρείτε με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν και τονίζουν πως το μυαλό μας συνδέεται με το σώμα μας άρρηκτα. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλουμε μια αγαπημένη μας μελωδία και να οδηγήσουμε τον κόσμο μας στην τάξη με ένα μικρό μόνο κούνημα, μέχρι να μας κατακλύσει η ηρεμία και να επανέλθουμε στην κατάστασή μας πριν το έντονο άγχος.

Με πληροφορίες από την αγγλική Vogue.

[mc4wp_form id="278"]