Για 16η χρονιά, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας και η μαγεία των γραμμάτων επιστρέφουν με πολλές εκδηλώσεις και με πολλές συναντήσεις με συγγραφείς από την Ισπανία, τη Λατινική Αμερική και την Ιβηρική Χερσόνησο. Με περισσότερους από 23 προσκεκλημένους από την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ισπανία, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, το Περού, την Πορτογαλία, το Πουέρτο Ρίκο και την Ουρουγουάη. Περίπου 30 προσκεκλημένοι από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός που, με μέσο τις λέξεις και τα γράμματα, χτίζει γέφυρες μεταξύ Λατινικής Αμερικής, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 17 ως τις 28 Ιουνίου, στις 20 και 21 Ιουνίου στη Χαλκίδα, στις 21 και 22 Ιουνίου στη Λευκάδα και θα δώσει το παρόν στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, στην Κρήτη, από τις 27 ως τις 30 Ιουνίου. Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις της Αθήνας όπως στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στα βιβλιοπωλεία Εν πλω και Polyglot, μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, στην παρούσα έκδοση, το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα όπως η πρώτη έκθεση γελοιογραφίας του φεστιβάλ, συζητήσεις μεταξύ ισπανόφωνων και Ελλήνων λογοτεχνών, εργαστήρια μετάφρασης, παρουσιάσεις βιβλίων, επιμορφωτικές διαλέξεις, αφιερώματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, των οποίων η θεματική εξερευνά τη διασταύρωση ανάμεσα στη λογοτεχνία και άλλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής.

Θα συζητηθούν θέματα όπως είναι η ισότητα των φύλων, τα οικογενειακά δράματα στη λογοτεχνία, η Ελλάδα ως πηγή λογοτεχνικής έμπνευσης, η ιστορία και η πεζογραφία, η γραφή ως εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού, οι διασκευές από βιβλία σε σενάρια και πολλά άλλα.

Αυτή τη χρονιά, το ΛΕΑ θα αποτίσει φόρο τιμής στον Ουρουγουανό συγγραφέα Χουάν Κάρλος Ονέτι και στον Κολομβιανό νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ φιλοξενεί όχι μόνο καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και τους προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ελληνικό και ιβηροαμερικανικό έδαφος και να έρθουν σε επαφή με το νέο τους κοινό. Συγγραφείς που έχουν επισκεφτεί ξανά τη χώρα μας και δε διστάζουν να εκφράζουν τη χαρά τους κάθε φορά που επιστρέφουν.

Οι προσκεκλημένοι του φετινού φεστιβάλ είναι οι εξής:

  • Μαριάνα Ενρίκες (Αργεντινή, Εκδ. Πατάκη)
  • Ομάρ Φιγερόα Τούρσιος (Κολομβία, Γελοιογράφος)
  • Αδριάνα Μοσκέρα «Νani» (Κολομβία, Γελοιογράφος)
  • Πιλάρ Ρέγιες (Κολομβία, Εκδότρια στον Penguin Random House)
  • Ντάσο Σαλντίβαρ (Κολομβία, Εκδ. Ψυχογιός)
  • Αντρές Μοντέρο (Χιλή, Εκδ. Διόπτρα)
  • Τζοκόντα Μπέλι (Νικαράγουα-Ισπανία, ποιήτρια, Φεστιβάλ Centroamérica Cuenta)
  • Ορτένσια Καμπανέγια (Ισπανία-Ουρουγουάη, κριτικός λογοτεχνίας)
  • Χουάν Κρουθ (Ισπανία, δημοσιογράφος και συγγραφέας)
  • Χοσέ Ντανιέλ Εσπέχο (Ισπανία, Εκδ. LibroFilo)
  • Δρ. Εδουάρδο Γαλίντο Φλόρες (Μεξικό, Γενικός Συντονιστής της Διεθνούς Συνάντησης Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα)
  • Δρ. Φρανσίσκο Χαβιέ Γκονσάλες Μαδαριάγα (Μεξικό, Πρύτανης του Πανεπιστημιακού Κέντρου Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα)
  • Σάρα Μέσα (Ισπανία, Εκδ. Ίκαρος)
  • Κλαούντια Νέιρα (Νικαράγουα)
  • Πέδρο Ολάγια (Ισπανία)
  • Ντολόρες Παγιάς (Ισπανία, μεταφράστρια και συγγραφέας)
  • Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Ισπανία-Περού, Εκδ. Καστανιώτη)
  • Μάρτα Σανθ (Ισπανία, Εκδ. Carnívora)
  • Μαρία Χοσέ Σολάνο (Ισπανία, δημοσιογράφος και συγγραφέας)
  • Πιλάρ Τένα (Ισπανία, Εκδ. Βακχικόν)
  • Γουαδαλούπε Νετέλ (Μεξικό, Εκδ. Ίκαρος)
  • Χουάν Βιγιόρο (Μεξικό, Εκδ. Carnívora και Εκδ. Καστανιώτη)
  • Χόρχε Βόλπι (Μεξικό, συγγραφέας, διευθυντής του UNAM στη Μαδρίτη)
  • Ιζαμπέλ Ρίο Νόβο (Πορτογαλία, Εκδ. Βακχικόν)
  • Κάρλος Φονσέκα (Πουέρτο Ρίκο-Κόστα Ρίκα, Εκδ. Καστανιώτη)

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και συναντήσεων με τους Έλληνες δημιουργούς και ανθρώπους του βιβλίου μπορείτε να το βρείτε εδώ https://lea-festival.com/program-2024/. Οι περισσότερες δραστηριότητες θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση. Η είσοδος σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες θα είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Eπίσημη τελετή έναρξης και απονομή του 4ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Στις 18 Ιουνίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης – Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής», θα διεξαχθεί η επίσημη τελετή έναρξης του 16ου Φεστιβάλ ΛΕΑ και θα γίνει η απονομή του 4ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, στα πορτογαλικά, στα καταλανικά, στα βασκικά ή στα γαλικιανά.

Την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν επίσης οι τέσσερις Έλληνες συγγραφείς που επιλέχθηκαν για το πρότζεκτ «Λογοτεχνικές Γέφυρες: Ελληνικές φωνές στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική», για το οποίο το ΛΕΑ έχει σχηματίσει μια εξειδικευμένη επιτροπή από συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας και μεταφραστές, οι οποίοι επέλεξαν 4 σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς που θα παρουσιαστούν την ημέρα της έναρξης του 16ου Φεστιβάλ ΛΕΑ. Αποσπάσματα και αναλύσεις των βιβλίων τους θα δημοσιευτούν στα ισπανικά στο ψηφιακό και έντυπο περιοδικό του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Επιπλέον, κάθε Έλληνας συγγραφέας από αυτούς που επιλέχθηκαν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στην Ιβηρική Χερσόνησο ή τη Λατινική Αμερική ως εκπρόσωπος του ΛΕΑ σε φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου του ιβηροαμερικανικού κόσμου από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ως το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ

Στις 17 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί η 1η Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Η Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Φεστιβάλ ΛΕΑ Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, την Κολομβιανό-Ισπανή σκιτσογράφο Αδριάνα Μοσκέρα (nani) και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Συνάντηση Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς (EICH) και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα-Χαλίσκο-Μεξικό (CUADD), καθώς και του Ινστιτούτου Κεβέδο της Τέχνης του Χιούμορ (IQH) του Γενικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αλκαλά δε Ενάρες-Ισπανία (UAH).

Η 1η Έκθεση Γελοιογραφίας του Φεστιβάλ ΛΕΑ, με θέμα «Πολιτιστικές γέφυρες: Λατινική Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία», με επίκεντρο την προώθηση της ανάγνωσης, θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας από τις 17 Ιουνίου ως τις 17 Ιουλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης και η απονομή του βραβείου στον νικητή του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 19:00 στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31. Η είσοδος είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Λίγα λόγια για την ιστορία και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μια από τις πιο εξέχουσες λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και το μοναδικό μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Από το 2012, διεξάγεται επίσης στα νησιά της Λευκάδας και της Κρήτης, ενώ από το 2022 λαμβάνει χώρα και στη Χαλκίδα.

Η αποστολή του Φεστιβάλ Ελληνο-Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα ΛΕΑ συνίσταται στην αμοιβαία διάδοση και προώθηση των γραμμάτων και των τεχνών μεταξύ της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, των ιβηροαμερικανικών χωρών και της Ελλάδας.

Είναι μια ετήσια πολιτιστική εκδήλωση, που εστιάζει στη λογοτεχνία -μέσα στο πολιτιστικό της πλαίσιο- και μακριά από κάθε θρησκευτική ή πολιτική θεματική, της οποίας το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από τη συμπεριληπτικότητα και τον διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς και από την πρωτοτυπία, την επικαιρότητα και την ποικιλία των δραστηριοτήτων της.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει έναν χώρο συνάντησης –με φυσική παρουσία ή εικονικό– για έναν διαπολιτισμικό διάλογο που διέπεται αμοιβαία από τον σεβασμό και τη θέληση για μάθηση μεταξύ συγγραφέων και καλλιτεχνών, από τη μια μεριά, και κοινού, από την άλλη.

Ωστόσο, το ΛΕΑ δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στον γραπτό λόγο, ασχολείται επίσης και με τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκφραστεί και να μεταδοθεί προφορικά ο λόγος (ποιητικές αναγνώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις). Διάσημοι και πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες συνυπάρχουν αρμονικά. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στη λογοτεχνία στο πολιτιστικό της πλαίσιο που προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία στο κοινό της.

Στα 15 χρόνια ύπαρξής του, το Φεστιβάλ ΛΕΑ έχει δημιουργήσει γέφυρες και έχει πετύχει πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ πολυπολιτισμικών κοινοτήτων που βρίσκονται σε διάφορες ηπείρους, με την Ελλάδα ως κύριο σημείο συνάντησης.

Έχει πετύχει -κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών που διαρκεί συνήθως κάθε χρόνο- το κοινό στην Ελλάδα να έρχεται σε επαφή με Ιβηροαμερικανούς και Έλληνες συγγραφείς, να παρακολουθεί διαλέξεις, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια και παρουσιάσεις βιβλίων στα ισπανικά, στα πορτογαλικά ή/και στα ελληνικά, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, να απολαμβάνει ποιητικές βραδιές, μουσικές παραστάσεις, να αποκτά το πολυπόθητο αυτόγραφο από συγγραφείς και καλλιτέχνες ή να συμμετέχει σε εργαστήρια μετάφρασης, ανάγνωσης ή δημιουργικής γραφής. Ως πρότζεκτ για το εγγύς μέλλον, το Φεστιβάλ ΛΕΑ σκοπεύει να προωθήσει Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τις ιβηροαμερικανικές χώρες.

Τέλος, το ΛΕΑ είναι ένα ετήσιο σημείο συνάντησης για το κοινό, το οποίο απολαμβάνει όλες τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που προσφέρει, διευρύνει τα αναγνώσματά του και εμβαθύνει σε αυτά, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολιτιστικό του ορίζοντα.

Όλες οι πληροφορίες για αυτό το πολιτιστικό γεγονός εδώ https://lea-festival.com/

Και στο instagram https://www.instagram.com/lea.festival/ αλλά και στο facebook https://www.facebook.com/LEAfestival.

[mc4wp_form id="278"]