Πόσο γρήγορα μακραίνει το μαλλί μας; Σύμφωνα με έρευνα, τα μαλλιά μεγαλώνουν φυσικά με ρυθμό 0,35 χιλιοστά την ημέρα, που ισοδυναμεί περίπου με ½ ίντσα ανά μήνα και επομένως συνολικά 6 ίντσες το χρόνο. Αξίζει να σημειώσουμε πως όσο πιο κοντά είναι τα μαλλιά μας επειδή για παράδειγμα κουρευόμαστε συχνά, τόσο πιο γρήγορα θα φαίνονται να μεγαλώνουν – παρόλο που ο ρυθμός δεν έχει αλλάξει. Ομοίως, τα ήδη μακριά μαλλιά μπορεί να φαίνονται σταματημένα, όταν στην πραγματικότητα μεγαλώνουν σταθερά. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι γεννηθήκαμε με όλα τα τριχοθυλάκια που θα έχουμε ποτέ, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερους θύλακες τρίχας από αυτούς που έχουμε εκ γενετής, ακόμα κι αν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι μας δίνει πιο γεμάτα και πιο πυκνά μαλλιά. Τα καλά νέα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε δυνητικά να διεγείρουμε τους θύλακες των τριχών για να βοηθήσουμε στην αναγέννησή τους κι εδώ είναι που έρχονται οι ακόλουθες συμβουλές από τους ειδικούς.

Yπάρχουν πολλοί μύθοι για την τριχοφυΐα και την ανάπτυξή της εκεί έξω. Δυστυχώς, το DNA και παράγοντες όπως οι ορμόνες, η ηλικία, η γενετική και η γενική υγεία είναι λίγο πολύ τα μόνα πράγματα που καθορίζουν πραγματικά πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μαλλιά μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν σταδιακά να κάνουμε τα μαλλιά και το τριχωτό σημείο της κεφαλής μας πιο υγιή. Παρακάτω θα δούμε τεχνικές που υπογράφουν δερματολόγοι, τριχολόγοι (οι πιο εξειδικευμένοι επιστήμονες για τα μαλλιά) και κομμωτές και που μπορούμε να τις ακολουθήσουμε πάντα με προσοχή.

Κάντε μασάζ

Ένα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί γενικά να βοηθήσει στη χαλάρωση, στην ανακούφιση από το στρες και στην ενίσχυση της υγείας των μαλλιών μας.

Μια μελέτη του 2016 εξέτασε την αποτελεσματικότητα των καθημερινών μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για 4 λεπτά. Μετά από 24 εβδομάδες, οι εννέα συμμετέχοντες είχαν πιο πυκνά μαλλιά από ό,τι στην αρχή της μελέτης. Απαιτούνται φυσικά ακόμη μεγαλύτερες μελέτες για την υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων. Η μελέτη δεν έδειξε καμία αξιοσημείωτη διαφορά στην ανάπτυξη των μαλλιών. Ωστόσο, ένα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο πυκνά και πιο δυνατά μαλλιά που είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν ή να καταστραφούν.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε στο μασάζ ένα λάδι δεντρολίβανου. Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερα στοιχεία ερευνών για να αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών, το έλαιο δεντρολίβανου έχει δείξει ορισμένα στοιχεία που δυνητικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τρίχας. Μια μελέτη του 2015 συνέκρινε το έλαιο δεντρολίβανου με 2,5% μινοξιδίλη, όταν χρησιμοποιήθηκε σε άνδρες με γενετική τριχόπτωση που σχετίζεται με τα ανδρογόνα και διαπίστωσε ότι τα δύο είχαν παρόμοια απόδοση. Στην πραγματικότητα, το έλαιο δεντρολίβανου ήταν λιγότερο ερεθιστικό για τα περισσότερα τριχωτά της κεφαλής στη μελέτη.

Το έλαιο δεντρολίβανου είναι γεμάτο με αντιφλεγμονώδη συστατικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής (η οποία είναι μια κύρια αιτία της τριχόπτωσης και της αραίωσης), καθώς και με αντιοξειδωτικά που υποτίθεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μία φορά την ημέρα, κάντε μασάζ με μερικές σταγόνες ελαίου δεντρολίβανου στο τριχωτό της κεφαλής σας για λίγα λεπτά. Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, κάντε το μασάζ με λάδι δεντρολίβανου πριν κοιμηθείτε και λουστείτε το πρωί.

Δοκιμάστε θεραπείες μαλλιών με καφεΐνη

Σύμφωνα με ειδικούς, η καφεΐνη όχι μόνο βοηθά στην τόνωση της ροής του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής (η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών), αλλά βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση της DHT, της ορμόνης που ευθύνεται για την τριχόπτωση. Αν και δεν είναι εγγυημένο ότι θα μεγαλώσουν τα μαλλιά σας γρηγορότερα, είναι ένα από εκείνα τα συστατικά στο σπίτι που μπορείτε να δοκιμάσετε πανεύκολα. Ωστόσο, θα χρειαστεί να είστε υπομονετικοί: Εάν η καφεΐνη όντως βοηθά στη μείωση της τριχόπτωσης – ή έχει θετική επίδραση στην πυκνότητα και την υγεία των μαλλιών σας – θα χρειαστούν δύο ή τρεις μήνες για να δείτε αποτελέσματα. Ξεκινήστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε σαμπουάν ή serums που περιέχουν καφεΐνη.

Ενισχύστε το θρεπτικό σας προφίλ

Μια ανεπάρκεια σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δομή των μαλλιών σας όσο και την ανάπτυξή τους. Μερικές διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να επηρεάσουν τα μαλλιά σας περιλαμβάνουν: σίδερο, ψευδάργυρο, λιπαρά οξέα, σελήνιο, βιταμίνες D, E και A, φολικό οξύ. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 και ωμέγα-6 για 6 μήνες βοήθησε στην προστασία από την τριχόπτωση σε άτομα με προβλήματα κατάπτωσης μαλλιών.

Οι καλύτερες τροφές για να βοηθήσουν τα μαλλιά μας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, σύμφωνα με τη δερματολόγους, περιλαμβάνουν:

  • Φρούτα (φράουλες, αβοκάντο, βατόμουρα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ)
  • Λαχανικά (σπανάκι, πιπεριές, φασόλια, μπρόκολο)
  • Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες)
  • Ξηροί καρποί και σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι chia, σπόροι κολοκύθας)
  • Αυγά
  • Κόκκινο κρέας και κοτόπουλο
  • Φασόλια (φακές, μαύρα φασόλια, φασόλια)
  • Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί cottage, γάλα αμυγδάλου)

Αποφύγετε τη θερμότητα

Η θερμότητα από τα σίδερα για μπούκλες, τα πιστολάκια μαλλιών και οι πρέσες ισιώματος μπορεί να βλάψει τα μαλλιά και να προκαλέσει σπάσιμο. Για να μειώσετε τη ζημιά, προσπαθήστε να περιορίσετε τη συχνότητα χρήσης αυτών των εργαλείων και να μειώσετε τη θερμοκρασία όταν τα χρησιμοποιείτε.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια ανασκόπηση της έρευνας του 2019, η χρήση ενός θερμοπροστατευτικού προϊόντος πριν από τη χρήση ενός θερμαινόμενου εργαλείου styling μπορεί να μειώσει σημαντικά το σπάσιμο των μαλλιών. Οι θερμικές επεξεργασίες λειτουργούν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που βοηθά στην πρόληψη της απώλειας υγρασίας κατά τη χρήση θερμαινόμενων εργαλείων.

Αγαπήστε το κομμωτήριό σας

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά συμπεριφέρεστε στο σώμα σας, τα μαλλιά σας δεν θα φαίνονται ποτέ μακρύτερα εάν δεν τα φροντίζετε σωστά, κάτι που ξεκινά με το τακτικό κούρεμα. Παρά το τι θα σας πουν τα παραπλανητικά προϊόντα μαλλιών, οι σπαστές άκρες δεν θα γίνουν ποτέ καλύτερες από μόνες τους. Πρέπει να κοπούν διαφορετικά θα συνεχίσουν να χωρίζονται όλο και πιο ψηλά μέχρι να σπάσει η τρίχα.

Έτσι, παρόλο που ακούγεται αδιανόητο να κόβετε τα μαλλιά σας για να μεγαλώσουν «γρηγορότερα» και να δείχνουν μακρύτερα, είναι αδιαπραγμάτευτη απαίτηση. «Τα μαλλιά σας θα είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά χωρίς κούρεμα από ό,τι θα ήταν αν κάνατε σταθερό κούρεμα», σημειώνουν οι κομμωτές. Προτείνουν να ζητάτε από τον hair-stylist σας να αφαιρεί μόλις ένα όγδοο της ίντσας από τα μαλλιά σας κάθε 10 έως 12 εβδομάδες για να αποτρέψετε τις σχισμένες άκρες πριν καν ξεκινήσουν.

Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών εκεί έξω είναι πάρα πολλά κι η τριχόπτωση ή τα ταλαιπωρημένα μαλλιά συνδέονται με πολλούς εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι το στρες λόγω των απαιτήσεων της καθημερινότητάς μας. Η περιποίηση του εαυτού μας, ή self-care όπως λέμε στο tik-tok, περιλαμβάνει και τη φροντίδα των μαλλιών μας ό,τι μήκος και να έχουν. Φροντίστε τα, μην τα επιβαρύνετε με προϊόντα και ακούστε πάντα τους ειδικούς πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία.

Με πληροφορίες από το αγγλικό περιοδικό Cosmopolitan

[mc4wp_form id="278"]