Η ουσία είναι ότι με την εμμηνόπαυση δεν πατάμε (απαραίτητα) pause στην ερωτική μας ζωή και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το σεξ με τον σύντροφό μας.

Η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Naomi Watts δεν ανήκει στις γυναίκες που σωπαίνουν για προσωπικά θέματα, όπως είναι η εμμηνόπαυση. Για την ακρίβεια, έχει μιλήσει, πολλές φορές, ανοιχτά για την πρόωρη εμμηνόπαυση που βίωσε στα 36 της χρόνια, τα συμπτώματα και το τι άλλαξε στην ερωτική της ζωή. Spoiler: Πολλά και προς το καλύτερο!

Υπάρχει ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση;

Η Naomi Watts μοιράστηκε, κάποια στιγμή, σε συνέντευξη της σε αμερικανικό περιοδικό την εμπειρία της σχετικά με τις ερωτικές επαφές μετά την εμμηνόπαυση. Όπως είπε, ανακάλυψε ότι το σεξ έγινε πιο ευχάριστο, αφού δεν υπήρχε πια ο φόβος μιας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης. Και συνέχισε με όλα αυτά που κάνουν το σεξ μετά τα 40, μετά τα 50, μετά τα 60, μια διαφορετική εμπειρία: ξέρεις ποια είσαι και έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, έχεις εμπειρία, δεν στέκεσαι σε λεπτομέρειες του τύπου, ας κλείσουμε τα φώτα γιατί έχω κυτταρίτιδα.

Είναι τα παραπάνω ο κανόνας; Πιθανότατα όχι. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Permanente Journal, πολλές γυναίκες αναφέρουν χαμηλότερη λίμπιντο, λιγότερους οργασμούς και πιο αραιές ερωτικές επαφές μετά την εμμηνόπαυση – ωστόσο μαρτυρίες όπως της Watts μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Ο ρόλος του συντρόφου

Οι ορμόνες αλλάζουν κι αυτό επηρεάζει το σώμα μας. Η εικόνα του σώματος μπορεί επίσης να αλλάξει και να επηρεάσει αρνητικά κάποιες γυναίκες. Αυτά είναι κοινώς αποδεκτά. Η καλή επικοινωνία όμως με τον ερωτικό μας σύντροφο μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Η ίδια η Watts αποδίδει την αυξημένη λίμπιντο και το «καλύτερο σεξ» στην υγιή σχέση με τον σύντροφό της. «Αν μπορείς να μιλήσεις με τον σύντροφό σου, αν μπορείς να είσαι ειλικρινής για το πώς νιώθεις, τότε, αν είναι καλός άνθρωπος -που θα είναι αφού είστε μαζί- θα νιώσει ενσυναίσθηση. Κι αυτό είναι σέξι!», δήλωσε σε ένα event, όπου είχε παραβρεθεί.

Σεξ στην εμμηνόπαυση, μας κάνει καλό

«Η ερωτική διέγερση και ο οργασμός απελευθερώνουν ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη, που ενισχύουν τη διανοητική λειτουργία και τη διάθεση» εξηγεί η Dr Brook Faught, η οποία δημιούργησε το Ινστιτούτο Γυναικείας Υγείας στο κέντρο υγείας Urology Associate στο Nashville των ΗΠΑ. Απελευθερώνει επίσης ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, που μπορεί να βοηθήσει τους δύο συντρόφους να νιώθουν πιο κοντά συναισθηματικά και να ενισχύσει την αίσθηση ικανοποίησης από τη σχέση.

Η συνέχιση των ερωτικών επαφών μετά την εμμηνόπαυση κάνει καλό και στο σώμα μας. Όσο κι αν το λέμε αστειευόμενοι, το σεξ αποτελεί μία καρδιαγγειακή άσκηση, που ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και ρίχνει τη αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τη Δρ. Faught ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τον ύπνο.

Είναι όλα τόσο απλά;

Θα είμασταν αφελείς αν λέγαμε απλά, «το σεξ μας κάνει καλό, γιατί δεν το συνεχίζουμε και μετά την εμμηνόπαυση». Είναι προφανές ότι οι αλλαγές αυτής της περιόδου μας επηρεάζουν. Διαβάζουμε στην έκδοση υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard ότι κάποια χρόνια πριν, μία μεγάλη βρετανική έρευνα βρήκε ότι η ερωτική δραστηριότητα μειώνεται με την ηλικία. Στην εν λόγω έρευνα, λιγότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας 57 με 73 ετών δήλωσαν σεξουαλικά ενεργές – και αυτές ακόμη είχαν κατά μέσο όρο λιγότερες από δύο ερωτικές επαφές τον μήνα.

Άρα τι ισχύει;

Η ίδια η φύση δεν μας βοηθά να είμαστε σεξουαλικά ενεργές σε αυτήν την περίοδο: αφού δεν μπορούμε πια να τεκνοποιήσουμε δεν υπάρχει λόγος για σεξ. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, οι γυναίκες στην ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι πιο ζωντανές από ποτέ, δραστήριες και ενεργές σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Είναι επίσης απαλλαγμένες από τα άγχη και την κούραση της ανατροφής των παιδιών, έχουν συμφιλιωθεί με το σώμα τους, έχουν ισορροπήσει στις προσωπικές τους σχέσεις, φροντίζουν τον εαυτό τους και θέλουν να του προσφέρουν όσα περισσότερα γίνεται.

Έχουν επίσης καλύτερη επαφή με τον γυναικολόγο τους, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει με την κατάλληλη θεραπεία, με συμβουλές ή με συμπληρώματα διατροφής να ξεπεράσουν τα φυσικά εμπόδια της εμμηνόπαυσης, όπως η ξηρότητα του κόλπου και η μειωμένη libido. Όλα τα παραπάνω οδηγούν πολλές γυναίκες σε μια (πιο) ικανοποιητική ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση.

Από την άλλη, πολλές γυναίκες μπορεί να μην έχουν διάθεση για σεξ, να νιώθουν ότι αυτή η φάση τους έχει «τελειώσει» και η σχέση με τον σύντροφό τους να έχει βρει μία όχι-σεξ-μόνο-αγάπη ισορροπία, που να ικανοποιεί και τους δύο.

Κανείς δεν μπορεί να κρίνει, κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για τις δικές μας επιλογές. Αν έχετε «κόψει» το σεξ στην εμμηνόπαυση και είστε οκ με αυτό, μια χαρά. Αν, όπως η Naomi Watts, ανακαλύψατε ότι είναι καλύτερο από ποτέ, επίσης μια χαρά.

Και φυσικά υπάρχει πάντα ο χρυσός μέσος όρος, των ζευγαριών που εξακολουθούν να απολαμβάνουν το σεξ και τη στενή επαφή όπως, όποτε και όταν επιθυμούν και οι δύο, χωρίς μετρητή συχνότητας και ικανοποίησης.

[mc4wp_form id="278"]