Ένας οξύς ή χρόνιος πόνος στη μέση πλάτη (ή πιο ψηλά στην πλάτη) είναι κάτι που όλοι μας έχουμε βιώσει, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ποιες από τις καθημερινές, μηχανικές κινήσεις μας επιβαρύνουν το μυοσκελετικό μας σύστημα και να τις αποφεύγουμε ή να τις κάνουμε όσο πιο σωστά και ανώδυνα για το σώμα μας γίνεται.

Σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων υποφέρει από επίμονο ή χρόνιο πόνο στην πλάτη, που περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι ειδικοί της σπονδυλικής στήλης συμβουλεύουν όσους ήδη πάσχουν αλλά και όσους θέλουν να αποφύγουν να επιβαρύνουν στη σπονδυλική τους στήλη να μην σηκώνουν απότομα βάρη και να μην εκτελούν απρόσεκτα κινήσεις που περιλαμβάνουν κάμψη, ανύψωση και στρίψιμο του κορμού.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται μηχανικά και αυτόματα. Η συστροφή από μόνη της είναι μια φυσική κίνηση για τη σπονδυλική στήλη και πολύ βασική για την ανθρώπινη λειτουργία. Όταν, όμως, συνδυάζεται με σήκωμα ή μεταφορά βάρους είναι πολύ επιβαρυντική.

Γιατί η κάμψη, η ανύψωση και η συστροφή μπορεί να είναι τόσο επιζήμιες

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση ΝευροΧειρουργών (American Association of Neurological Surgeons), κινήσεις του κορμού που συνδυάζουν κάμψη, ανύψωση και συστροφή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Κάθε τύπος κίνησης αυξάνει την πίεση στο χώρο του δίσκου και μπορεί να οδηγήσει σε κήλη δίσκου, αν υπάρχει κάποια αιτία, αλλά και οι τρεις κινήσεις ταυτόχρονα είναι ο πιο επιβαρυντικός συνδυασμός. Μπορεί να μην συνειδητοποιούμε καν πόσο συχνά εκτελούμε αυτήν την κίνηση στην καθημερινή μας ζωή.

Για παράδειγμα, η κίνηση που κάνουμε για να πάρουμε κάποιο (περισσότερο ή λιγότερο) βαρύ αντικείμενο από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ή η μετακίνηση αποσκευών, όταν ταξιδεύουμε, μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση αν δεν σηκώνουμε το βάρος με ελεγχόμενες κινήσεις ώστε να μειωθεί η πίεση στην ίδια τη σπονδυλική στήλη.

Πώς θα σηκώσετε ένα βαρύ αντικείμενο χωρίς να επιβαρύνετε τη μέση σας

· Σταθείτε σε ευθεία με το αντικείμενο που θέλετε να σηκώσετε αντί να στρίψετε προς αυτό, κρατείστε τη σπονδυλική σας στήλη ίσια και χρησιμοποιήστε τα πόδια σας -όχι την πλάτη σας- για να σηκώσετε το βάρος, ενώ ταυτόχρονα, σφίγγετε και τους κοιλιακούς μυς.

· Όταν σηκώνετε κάτι από το πάτωμα, βάλτε το ένα πόδι ευθεία πίσω σας και, αν μπορείτε, κρατηθείτε με το χέρι σας από κάποιο σταθερό σημείο, ώστε να μειωθούν οι μοίρες κάμψης της σπονδυλικής σας στήλη.

Η στάση του κορμού είναι το κλειδί για την προστασία της σπονδυλικής στήλης. Οι μύες του κορμού, δηλαδή οι κοιλιακοί, συνεργάζονται με τους μυς της πλάτης, τους ραχιαίους, για να σταθεροποιήσουν την ίδια την πλάτη, εξηγούν οι ειδικοί.

Λειτουργική, ενεργή αποκατάσταση στον πόνο

Συνιστούν, μάλιστα, στους πάσχοντες από πόνους στην πλάτη να δυναμώσουν με κατάλληλες ασκήσεις τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς. Με τακτική άσκηση σε αυτές τις δύο μυϊκές ομάδες, οι πόνοι στη μέση και την πλάτη θα είναι όλο και πιο σπάνιοι. Ένας τρόπος για να βοηθάμε τη σπονδυλική μας στήλη είναι να αποκτήσουμε δυνατούς τετρακέφαλους μυς στα πόδια. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τα πόδια μας για να σηκώνουμε πιο εύκολα βάρη.

Τις κατάλληλες ασκήσεις μπορεί να τις δείξει στον πάσχοντα ο φυσιοθεραπευτής ή ο personal trainer. Ήπια άσκηση, όπως η γιόγκα και συνεδρίες φυσικοθεραπείας θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές για το μυοσκελετικό σύστημα.

Τέλος, εάν δεν υπάρξει σημαντική ανακούφιση σε κάποια εκδήλωση πόνου στη μέση, καλό είναι να μην καθυστερήσετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό σπονδυλικής στήλης.

[mc4wp_form id="278"]