Χωρίς εισερχόμενα ερεθίσματα ή σκέψεις όταν κλείνουμε τα μάτια μας τη νύχτα, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αυτόν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο για συντήρηση και διαχείριση («καθαρισμό», εδραίωση αναμνήσεων, αποτύπωση νέων πληροφοριών). Τα όνειρα λοιπόν είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών των απαραίτητων εγκεφαλικών δραστηριοτήτων.
Επομένως, αν δεν κοιμόμαστε καλά (δεν φτάνετε στο σημείο του βαθύ ύπνου ή ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα), τότε χάνουμε αυτό το «εργαλείο», που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να σας κρατά υγιείς και οξυδερκείς.
Σε τι μας βοηθούν τα όνειρα
Στο να αποθηκεύουμε αναμνήσεις και πράγματα που έχουμε μάθει
Ο εγκέφαλος επανενεργοποιεί και παγιώνει τις μνήμες και τις πληροφορίες που λάβαμε πρόσφατα ενώ κοιμόμαστε και οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αυτή η διαδικασία αντανακλάται άμεσα στο περιεχόμενο των ονείρων μας. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα όνειρα δεν αντανακλούν απλώς αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε, αλλά επιπλέον είναι ο τρόπος του εγκεφάλου μας να τα κατηγοριοποιεί.
Τα όνειρά μας είναι πιο απλά σαν μια «πρόβα» νέων πληροφοριών που μας επιτρέπει να τις οργανώσουμε και να τις εφαρμόσουμε αργότερα στην πράξη.
Στην επεξεργασία των συναισθημάτων μας
Είναι πιο πιθανό να ονειρευόμαστε συναισθηματικά έντονες εμπειρίες και αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος μας βοηθά να επεξεργαστούμε δύσκολες καταστάσεις, ακόμα και να αποκαταστήσουμε τραύματα.
Mας εμπνέουν
Τα όνειρα δεν επαναλαμβάνουν απλώς αυτά που βιώσαμε ή μάθαμε, αλλά δημιουργούν επίσης καινούριες συνδέσεις και ελεύθερους συσχετισμούς μεταξύ αυτού που έχουμε δει και αυτού που γνωρίζουμε.
Ως αποτέλεσμα, μας ανοίγουν μια πόρτα στη δημιουργικότητα καθώς και σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων. Αυτό είναι εμφανές στις μαρτυρίες διάσημων καλλιτεχνών και στοχαστών που πιστώνουν στα όνειρά τους την έμπνευση για μερικές από τις μεγαλύτερες δημιουργίες τους, όπως είχε κάποτε δηλώσει ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ για το τραγούδι «Yesterday».
Ακόμα και οι εφιάλτες κάποιες φορές ωφελούν
Οι εφιάλτες είναι κατά τους ερευνητές ο τρόπος του εγκεφάλου να μας προετοιμάζει για όταν θα συμβούν άσχημα πράγματα. Είναι πάλι, όπως είπαμε, σαν μια πρόβα αλλά αυτή τη φορά πιο έντονη συναισθηματικά ώστε να βρούμε λύσεις προτού έρθει κάτι κακό.
Βέβαια, ενώ οι περιστασιακοί εφιάλτες θεωρούνται όνειρα που είναι απλά πιο τρομακτικά ή ενοχλητικά, οι τακτικοί μπορεί να μαρτυρούν προβλήματα που δεν πρέπει να αγνοούμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να προβληματιστούμε και να αναζητήσουμε την πραγματική τους αιτία.
Ο κορυφαίος Ελβετός γιατρός και ψυχολόγος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ έλεγε ότι ο όνειρο είναι μια μικρή και κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα, που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό εγώ.
Πηγή: Vita