Στα Πατήσια, πολύ κοντά στον σταθμό της πράσινης γραμμής Άγιος Ελευθέριος, υπάρχει ένα παραδοσιακό καφενείο σε οδό βαφτισμένη με το όνομα ενός αρχιτέκτονα. Στην οδό Τσίλλερ λοιπόν και στον αριθμό 55, θα φας νόστιμα και σε προσιτές τιμές, απολαμβάνοντας την ησυχία ενός στενού παράλληλου στην οδό της Πατησίων.

Ρουμπαγιάτ ονομάζεται το περσικό τετράστιχο, όπως το απέδωσε o ποιητής και συγγραφέας Edward FitzGerald στην πρώτη έκδοση το 1858 της μετάφρασης από τα περσικά, των ποιημάτων του Ομάρ Καγιάμ. Ο Ομάρ Καγιάμ ήταν Πέρσης φιλόσοφος-ποιητής ή ποιητής-φιλόσοφος αλλά και αστρονόμος, μαθηματικός, επιστήμονας και έχει υμνηθεί κι ακόμα υμνείται ως σύμβολο και ως ο δημιουργός εκείνος που δόξασε το κρασί περισσότερο απ’ όλους. Η εξύμνηση του οίνου στην ποίηση του Ομάρ, μας θυμίζει πως είμαστε σάρκα και πνεύμα μαζί και δεν μπορούμε να απαρνηθούμε την πρώτη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη θνητότητά μας γιατί κι αυτή συμπληρώνει το πνεύμα μας. Ο ποιητής πιστεύει βαθιά πως το κρασί είναι σύμβολο και δεν το ξεχωρίζει από τις θρησκείες. Ίσα ίσα, θεωρεί πως ο άνθρωπος που καταναλώνει κρασί είναι ελεύθερος. Ρουμπαγιάτ λοιπόν και πρόσκληση για κρασί κι ελευθερία. Και είναι σημαντικό το νέο σου στέκι να έχει ένα όνομα που σου μαθαίνει και κάτι κι ίσως αυτό κάνει πιο έντονη την εμπειρία της εξόδου.

Το Ρουμπαγιάτ ευτυχώς το έμαθα από φίλο κάτοικο της περιοχής κι ευτυχώς ήταν το πρώτο μεζεδοπωλείο που έφαγα στα Πατήσια κι από τότε ψάχνω αφορμή να πάω. Έχω κάνει τα γενέθλιά μου, έχω καλέσει κόσμο υποσχόμενη ότι θα γευτούν το καλύτερο μπουγιουρντί της ζωής τους, έχω απλά πεθυμήσει λίγο καλό φαγητό σε περιβάλλον με πολύχρωμα πιάτα και μουσική “καφενείου”, λίγος Θανάσης και λίγος Μάλαμας πάντα ακούγονται. Στον λογαριασμό τους στα κοινωνικά δίκτυα δηλώνουν πως είναι ακόμα ένα παραδοσιακό καφενείο. Τα πιάτα τους όμως, αν και πιστά στους μεζέδες ενός τέτοιου χώρου, έχουν μια γεύση πιο σύγχρονη, μια μυρωδιά πιο πειστική, μια εικόνα πιο χορταστική. Είναι ένα καφενείο ανοιχτό από το πρωί, πράγμα που σημαίνει ότι απολαμβάνεις και τον ελληνικό σου, απόλαυση-προνόμιο κι απόλαυση που σε οδηγεί σε ένα σωρό εικόνες του παρελθόντος και της παράδοσης. Θα φας πολύ νόστιμους μεζέδες, θα μπορείς να επιλέξεις από το πλήρες μενού που σου προσφέρει και χορτοφαγικά πιάτα και θα τα συνοδεύσεις με χύμα κρασί, ακούγοντας κάποια μπάντα να παίζει ρεμπέτικα ή έντεχνα. Το Ρουμπαγιάτ οργανώνει συχνά μουσικές βραδιές και η ατμόσφαιρα είναι πάντα ζεστή. Κι ακόμα κι αν δε σου αρέσει η live μουσική, μπορείς να καθίσεις έξω και να περάσεις εξίσου καλά.

Κάθε περιοχή χρειάζεται ένα τέτοιο καφενείο, φιλόξενο, με ανθρώπους εξυπηρετικούς και χαμογελαστούς, με φαγητό σε προσιτές τιμές ποιοτικό και γευστικό, με ατμόσφαιρα που σε χαλαρώνει και σε κάνει να νοσταλγείς εποχές που οι άνθρωποι ήταν πιο φιλικοί κι επικοινωνούσαν με το διπλανό τους τραπέζι. Στα Πατήσια και το Ρουμπαγιάτ θα βρεις σίγουρα έναν λόγο να σε κάνει να ξαναέρθεις. Άλλωστε στο καφενείο αυτό, νομίζω πως μελέτησαν πολύ το όνομα και σίγουρα το Ρουμπαγιάτ έχει το όνομα που αξίζει να έχει το επόμενο στέκι σου.

Κι ένα Ρουμπαγιάτ να διαβάσεις.

Δεν πίνω το κρασί γιατί λατρεύω το κρασί.

Δεν πίνω για να µπω στης έκλυτης ζωής το βούρκο.

Πίνω για ν’ αναπνεύσω έξω από μένα μια στιγμή,

Έξω από µένα να βρεθώ• για τούτο πίνω το κρασί

Ομάρ Καγιάμ

Ρουμπαγιάτ καφενείο, Τσίλλερ 55, Πατήσια 111 44

https://www.instagram.com/rubaiyat_kafeneio

[mc4wp_form id="278"]