Παρόλο που υπάρχουν χιλιάδες εμπορικά προϊόντα καθαρισμού εκεί έξω, πολλοί influencers και γκουρού της καθαριότητας επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ξύδι. Από την αφαίρεση του λίπους των παραθύρων, μέχρι το πλύσιμο των φραουλών ή τον καθαρισμό των τουαλετών, φαίνεται πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει το ξύδι. Προστίθεται σε πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων, χρησιμοποιείται ακόμη και από επιστήμονες για την απολύμανση εργαστηρίων. Τι το κάνει όμως τόσο αποτελεσματικό;

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του ξιδιού είναι αναμφισβήτητα η οξύτητά του που είναι αρκετά ήπια ώστε να μην καταστρέφει τα υφάσματα και τις επιφάνειες, αλλά αρκετά ισχυρή για να μας απαλλάξει από επίμονους λεκέδες. Το οξύ που εμπεριέχεται στο συνηθισμένο αυτό προϊόν βοηθά τη διάσπαση των αλάτων. Η αντίδραση που παράγεται από τη συνάντησή τους, μπορεί πια και διαλύεται πανεύκολα στο νερό.

Το άλλο πλεονέκτημα του ξιδιού είναι οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Ορισμένα εξαιρετικά εξειδικευμένα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε όξινα περιβάλλοντα, ωστόσο τα περισσότερα καθημερινά δυσκολεύονται ακόμα και να αναπαραχθούν σε αυτές τις συνθήκες. Μια αρχαία μέθοδος συντήρησης των τροφίμων είναι η δημιουργίας ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας αλάτι και ξύδι. Έτσι και ο καθαρισμός με ξύδι βασίζεται στην ίδια λογική και οι έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι μπορεί να σκοτώσει μια σειρά από παθογόνα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου του E. coli. Το ξύδι είναι αποτελεσματικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, από τον καθαρισμό οδοντοστοιχιών έως την απολύμανση φρούτων και λαχανικών.

Ωστόσο, το ξύδι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται πάνω σε ορισμένα είδη πέτρας. Η προσθήκη ξιδιού σε δάπεδα από ασβεστόλιθο, τραβερτίνη ή όνυχα, πάγκους εργασίας ή πλακάκια θα επαναλάβει την αντίδραση της μαγειρικής σόδας – αυτά τα πετρώματα περιέχουν ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο είναι επίσης μια βάση. Καθώς το οξικό οξύ στο ξύδι αρχίζει να λειτουργεί, θα καταλήξετε με μια όμορφα καθαρή επιφάνεια αλλά με τρύπες σε αυτήν και αυτό δεν το θέλει κανείς.

Μπορεί το ξύδι να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τις ηλεκτρικές μας συσκευές;

Το ξύδι δεν συνιστάται για τον καθαρισμό του εσωτερικού των ηλεκτρονικών ειδών, επειδή είναι ένα όξινο υγρό που μπορεί να διαβρώσει τα μεταλλικά μέρη. Βέβαια, το εξωτερικό των μη συνδεδεμένων φορητών υπολογιστών και του εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να σκουπιστεί με ασφάλεια με ένα μείγμα αποσταγμένου νερού και ξιδιού που ψεκάζεται σε ένα πανί από μικροΐνες. Ακόμη και οι οθόνες αφής φορητών υπολογιστών και τηλεφώνων μπορούν να καθαριστούν χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση.

Μπορεί το ξύδι να διώξει τις ανεπιθύμητες και άσχημες οσμές;

Μερικοί λάτρεις της καθαριότητας συνιστούν να βράσετε ένα τηγάνι με ξύδι για να απαλλαγείτε από έντονες οσμές μετατρέποντας το οξικό οξύ σε ατμό που θα μπορούσε να αντιδράσει πιο εύκολα στις ενοχλητικές μυρωδιές. Αλλά οι ατμοί του συμπυκνωμένου οξικού οξέος μπορούν επίσης να ερεθίσουν τους αεραγωγούς και τα μάτια. Στη συνέχεια, υπάρχει η παρατεταμένη μυρωδιά του ξιδιού σε όλο το σπίτι σας.

Από την άλλη, η έντονη μυρωδιά που αφήνουν τα ψάρια, για παράδειγμα, μπορεί να εξουδετερωθεί με πλύσιμο με ένα ήπιο οξύ όπως το ξύδι. Αλλά ο χυμός λεμονιού, που περιέχει κιτρικό οξύ αντί για οξικό οξύ, συνιστάται συχνά ως μια πιο εύγευστη εναλλακτική, ειδικά όταν πρόκειται να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια.

Για να συνοψίσουμε, το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις, αν και υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου ίσως είναι καλύτερο να επιλέξετε μια εμπορική εναλλακτική. Και ό,τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιήσετε ποτέ το ξυδί βαλσάμικο – εκτός αν θέλετε να αφιερώσετε ώρες για να καθαρίσετε και αυτόν τον λεκέ. Με μια γρήγορη αναζήτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε χιλιάδες ολιγόλεπτα βίντεο και να ακολουθήσετε τις πανεύκολες οδηγίες τους.

Με πληροφορίες από BBC

[mc4wp_form id="278"]