Αν το μπότοξ σταμάτησε να σας «πιάνει» ή αν έχετε μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής σας και θέλετε να σβήσετε τις ρυτίδες έκφρασης, οι νέες θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε. (Spoiler: Botox ή Dysport;)

Η βοτουλινική (ή αλλαντική) τοξίνη είναι τόσο γνωστή ως θεραπεία προσώπου που το εμπορικό όνομα του σκευάσματος της φαρμακευτικής εταιρείας Allergan έγινε συνώνυμο με το όνομα της ενέσιμης θεραπείας: αναφερόμαστε στο γνωστό σε όλους Botox. Η βοτουλινική τοξίνη εγκρίθηκε, για πρώτη φορά, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA το 1989 για τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου και του στραβισμού. Σήμερα, το Botox έχει έγκριση για θεραπευτική χρήση σε περίπου 35 παθήσεις, από την αντιμετώπιση της εστιασμένης σπαστικότητας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και την ημικρανία μέχρι την υπεριδρωσία – και βέβαια χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική ιατρική για τη λείανση των ρυτίδων στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το «πόδι της χήνας», στο πλάι των ματιών.

Πώς λειτουργεί το μπότοξ

Οι εγχύσεις της βοτουλινικής τοξίνης στους δερματικούς ή μιμικούς μυς διακόπτουν τα νευρικά σήματα, μουδιάζοντας τους μυς προσωρινά. Έτσι, σταματά η σύσπαση που δημιουργεί τις δυναμικές ρυτίδες, τις ρυτίδες έκφρασης, και το δέρμα στην περιοχή θεραπείας γίνεται πιο λείο. Η διαφορά αρχίζει να φαίνεται μέσα σε λίγες ημέρες και σε περίπου δύο εβδομάδες από την εφαρμογή μπορούμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο διαρκεί από τέσσερις έως έξι μήνες. Ωστόσο, το διάστημα αυτό μπορεί να μειωθεί ανάλογα με την ηλικία, το πάχος του δέρματος και τη δύναμη των μυών στο πρόσωπό μας.

Το «νέο μπότοξ» για άντρες και γυναίκες μετά τα 40

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, τόσο οι άντρες που επιθυμούν να κάνουν Brotox, όπως ονομάζεται η ανδρική εκδοχή, όσο και οι γυναίκες μετά τα σαράντα, έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης που προορίζονται για πιο βαθιές ρυτίδες και προωθούνται ως πιο αποτελεσματικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Το Dysport ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και είναι αυτή τη στιγμή το πιο διαδεδομένο «εναλλακτικό» του Botox στη χώρα μας, ενώ κι άλλα brands γίνονται σιγά σιγά γνωστά, όπως για παράδειγμα το Letybo που θεωρείται πολύ αποτελεσματικό και σε μεγαλύτερες ηλικίες και με ταχεία έναρξη δράσης.


Botox ή Dysport;

Τα δύο αυτά σκευάσματα κυριαρχούν αυτήν τη στιγμή στα δερματολογικά ιατρεία και παρότι η βάση τους είναι ίδια, έχουν κάποιες διαφορές, που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα και τη διάρκειά του.
• Το Botox έχει πάρει έγκριση για τη θεραπεία των ρυτίδων στο πόδι της χήνας, το μέτωπο και το μεσόφρυο, ενώ η έγκριση του Dysport αφορά στις ρυτίδες στο μεσόφρυο, για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ρυτίδωση στην περιοχή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή του περιορίζεται σε αυτό το σημείο του προσώπου.

• Τα δύο σκευάσματα διαφοροποιούνται επίσης για την περιεκτικότητα της πρωτεΐνης, aka και την αντίδραση του ανοσοποιητικού που σπεύδει να εξουδετερώσει τον… εισβολέα. Έτσι, το Dysport με τη μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης προκαλεί αντίστοιχα μικρότερη αντίδραση από τα αντισώματα εξασφαλίζοντας αυξημένη διάρκεια.

• Άλλη μία διαφορά σχετίζεται με το μέγεθος των μορίων της πρωτεΐνης κάθε σκευάσματος, επηρεάζοντας τον τρόπο δράσης του. Το Botox που έχει μεγαλύτερα μόρια παραμένει στατικά στην περιοχή έγχυσης, ενώ το Dysport, με τα μικρότερα μόρια, διαχέεται σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα το μέτωπο.

Καλά όλα αυτά, αλλά είναι τελικά το Dysport πιο αποτελεσματικό στις μεγαλύτερες ηλικίες;

Πολλοί δερματολόγοι απαντούν θετικά σε αυτό το ερώτημα, τόσο με γνώμονα τα αποτελέσματα που βλέπουν από την κλινική εφαρμογή του Dysport, όσο και από το γεγονός ότι είναι σχεδιασμένο για πιο βαθιές και έντονες ρυτίδες.

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της CosmeticDermaMedicine απαντά επιγραμματικά στο ερώτημα Botox ή Dysport σε ένα μία ανάρτηση στο Instagram. Όπως εξηγεί, το Botox ενδείκνυται για ανθρώπους που δεν έχουν ξανακάνει τη θεραπεία, είναι κάτω των 35 ετών, για την εφαρμογή του BabyBotox και για πιο φυσικό και ελαφρύ αποτέλεσμα. Το Dysport προτείνεται για έντονες ρυτίδες, για ηλικίες άνω των 35 ετών, για πιο «παγωμένο» αποτέλεσμα με μεγαλύτερη διάρκεια και για όσους αρχίζει να μην τους «πιάνει» το Botox. Είναι επίσης η ουσία επιλογής για το Brotox.

Είναι ασφαλή τα σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης;

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στην ιατρική και πιο πρόσφατα στην αισθητική ιατρική. Τα επώνυμα σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης για κοσμητική χρήση που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούνται ασφαλή. Πολύ σημαντικό σημαντικό για την ασφάλεια και το αποτέλεσμα, τόσο για τα πιο γνωστά σκευάσματα όσο και για τα newentries, είναι να γίνεται η εφαρμογή από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό με εμπειρία στις θεραπείες αυτές και καλή γνώση της ανατομίας του προσώπου και των μυών.

[mc4wp_form id="278"]